Lokal brugs fylder 150 - Else har handlet der i 71 år

De små brugsforeninger har det hårdt, men i Mejlby har den trods trænge kår overlevet i halvandet århundrede. Else Knudsen kunne ikke forestille sig byen uden.

Lige siden Else Knudsen var en lille pige på fem år, der blev sendt afsted med et par mønter på lommen, har hun handlet i den lokale Daglig Brugsen i Mejlby.

I dag er hun 76, og hun er stadig en trofast kunde i butikken, der i år har 150-årsjubilæum. Der er dog sket en del siden dengang.

- Når man kom ind, stod brugsuddeleren og hans kone og spurgte: Hvad skal det være? Alt var jo i løs vægt, og der var en duft af frisk brød og friskmalet kaffe. Det var hyggeligt, siger hun.

Else Knudsen fortsætter som trofast kunde.
Else Knudsen fortsætter som trofast kunde.

Else Knudsen har boet hele sit liv i landsbyen nord for Aarhus, der huser omkring 400 indbyggere. Og ifølge hende har Brugsen været altafgørende for det lille samfund.

- Det betyder jo alt for mig, at vi kan købe dagligvarer, og at vi ikke skal til at starte bilen og køre 8-10 kilometer for at handle, siger Else Knudsen.

Flere bump på vejen

Brugsen blev oprettet i byen i 1872, og den er i dag en af de ældste i Danmark. 

Butikken drives af en selvstændig brugsforening, og det har ikke været uden bump på vejen, at den fortsat kan byde kunderne velkommen. Gennem årene har den flere gange været truet på sin eksistens.

- Som så mange andre steder har det været presset på omsætningen, og vi har kæmpet med næb og kløer for at holde den gående, siger Marie Uldall, næstformand i bestyrelsen.

Men der er en helt særlig grund til, at brugsen gang på gang består. For som eneste dagligvareforretning, er den, udover at ligge tæt på, også blevet en slags mødested, fortæller medarbejderen Lona Egelund.

- Så møder man den ene og den anden og får en is ude på trappen. Så det er et samlingspunkt i byen, siger hun.

Samtidig danner brugsen også rammen om det første job for mange af byens unge mennesker.

Lona Egelund arbejder i Mejlby brugs.
Lona Egelund arbejder i Mejlby brugs.


Vil ikke være en død by

Hvis brugsen lukkede, ville byen ikke kun miste den eneste indkøbsmulighed. Den ville også miste et trækplaster for nye beboere.

- Hvis brugsen ikke var her, hvis der ikke var nogen butikker, så ville det jo være en død by, som man bare kørte igennem. Så tror jeg ikke på, at de unge mennesker ville flytte til byen, siger Else Knudsen.

Selvom omsætningen har brug for al den støtte, den kan få, så tror både kunder og bestyrelsen på brugsens fremtid.

- Jeg har en – måske naiv – tro på, at den har en betydning for området, at folk kan se værdien i den og kan forstå, hvor vigtigt den er, siger Marie Uldall.

Og Else Knudsen er da heller ikke i tvivl om, at hun fortsat vil gøre sine indkøb i byen.

- Vi gør alt for at støtte vores brugs, vi kan slet ikke undvære vores brugs. Den er guld værd, siger hun.

Se hele indslaget om Mejlbys brugs her: