Ligtog får fingeren

Bilister dytter og giver fingeren til rustvognen på den sidste rejse

01:52

1 af 2

Bedemænd har registreret en ny og kedelig tendens i trafikken.

Aggressive bilister holder sig ikke tilbage for at dytte, give fingeren og råbe skældsord efter de sørgende, der følger kisten med afdøde på den sidste rejse.

Keld Andersen har i mange år kørt med døde i sin rustvogn og han fortæller, at det især er når han og følget skal igennem et lyskryds at tingene spidser til.

- Her møder vi ligefrem folk, der dytter eller blinker af følget. Det er sådan lidt kedeligt og mangel på respekt synes jeg, siger Keld Andersen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Det er ikke kun i byens lyskryds, bedemændene oplever problemer. Når den sidste rejse går ad landevejen oplever de gang på gang at blive overhalet af utålmodige bilister.

I rustvognen har bedemanden ligefrem også oplevet, at andre trafikanter har givet ligtoget fingeren.

- Det er trods alt den sidste køretur med den døde og følget tager det jo med sig fra den begravelse, de er til. Jeg synes, det er kedeligt, at vi som samfund er ved at komme derhen, hvor vi ikke længere har respekt for hinanden, siger Keld Andersen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Loven er ellers utvetydig, når det gælder ligtog: Bilister skal give fri passage til rustvognen og de pårørende i kolonnen bagved.

Du kan se hele historien i klippet øverst.   

Lover siger:

Færdselslovens § 7 stk. 6:

Trafikanter skal give fri passage for forsvarets og redningsberedskabets kolonner, grupper af børn under opsyn af leder, ligtog eller andet sluttet optog.

Pligten til at give fri passage forudsætter, at kolonnen eller optoget er samlet så meget, at der ikke er store åbninger mellem de enkelte grupper, hvor passage uden fare og ulempe kan finde sted.

En kolonne, et optog m.v. er at betragte som et meget langt køretøj. Er den forreste del af en samlet kolonne f.eks. kommet over for grønt lys, kan den resterende del følge efter, selv om der bliver rødt. Tilsvarende må antages at gælde vedrørende vigepligt, såfremt den forreste del af kolonnen eller optoget er kommet lovligt ud på eller over en vej, således at de kørende, der ikke har vigepligt, kan se, at det drejer sig om en kolonne, ligtog eller andet sluttet optog.