Kun få landmænd tjener penge

Rentestigning på 1 procent vil udløse et stort underskud hos mange landmænd, mener århusiansk ekspert

Efter katastrofeåret 2009, som udløste massive underskud på de danske landbrug, er der en forsigtig tro på lidt bedre tider ved indgangen til 2011, hvor der er håb om, at landmændenes underskud falder til 40.000 kroner i gennemsnit.

Men landbruget er efter flere år med stigende opkøb og investeringer så stærkt forgældet, at en rentestigning kan true mange landsmænds eksistens.

- Hvis renten stiger 1 procent, vil det koste 175.000 kroner for et gennemsnitsbrug, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug i Skejby ved Århus:

- Vi forventer dog ikke, at renten stiger før i 2012, og rentestigningen vil være beskeden. Samtidig er gælden meget ulige fordelt, så på kort sigt vil det kun være en mindre gruppe landmænd, som er truet.

2009 var et katastrofeår for dansk landbrug, hvor gennemsnitslandmanden havde et underskud på 290.000 kroner. En ny prognose fra Videncentret for Landbrug viser, at landmændene i gennemsnit kommer ud af 2010 med et underskud på 58.000 kroner, mens gennemsnitslandmanden til næste år vil få et underskud på 40.000 kroner.

- Når renteforhøjelsen kommer, og vi er ikke i tvivl om, at den kommer, vil en del landbrugsvirksomheder blive hårdt ramt. Derfor råder vi landmændene til at ruste sig så godt som muligt, siger Klaus Kaiser.

Rådet til landmændene er, at de skal udnytte perioden med lave renter til at optimere bedriften og nedbringe gælden, så der bliver plads til rentestigninger i budgettet. Antallet af tvangsauktioner har været stigende, men er i kraft af den lave rente slet ikke så stort, som da krisen kradsede i begyndelsen af 1980'erne og 1990'erne.

- Men erhvervet er meget presset. Generelt er der problemer med indtjeningen i landbruget, og indtjeningen står ikke mål med gælden, siger Klaus Kaiser.