Kjeld Holm forlader Soc.dem: Jeg kan ikke med den retorik

Tidligere biskop i Aarhus Stift, Kjeld Holm, har meldt sig ud af Socialdemokratiet efter 25 år. Nu vil han melde sig ind Radikale Venstre

Foto: Flemming Krogh - Scanpix

Forhenværende biskop i Aarhus Stift, Kjeld Holm, skifter parti. Han vil melde sig ud af Socialdemokratiet og ind i Radikale Venstre. Det har biskoppen annonceret lørdag under en samtale med Morten Østergaard på Dokk1 i Aarhus.

Det er Socialdemokratiets højredrejning i almindelighed, og flygtningepolitikken i særdeleshed, der har fået biskoppen at skifte til et medlemskab af Radikale Venstre. Efter Socialdemokratiets nej til kvoteflygtninge, var det klart for Kjeld Holm, at han ikke længere hørte hjemme i partiet.

Læs også Kjeld Holm: Anker var en gave

- Jeg kan ikke med den retorik, der kulminerede med det absurde burkaforbud. Det er ikke det socialdemokrati, jeg meldte mig ind i for 25 år siden, siger Kjeld Holm, der fortæller at beslutningen har været et par år undervejs.

Tæt på S-profiler

Kjeld Holm, der var biskop i Aarhus Stift gennem 21 år, har ikke været aktiv i politik, men højest været medlem af den lokale valgforening.

Men den tidligere biskop stod blandt andet for bisættelsen af tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) i fjor, og stod også for tidligere miljøminister og partiformand Svend Aukens mindehøjtidelighed tilbage i 2009.

Barmhjertighed og omsorg er ord, som er fuldstændig fraværende i den nuværende debat

Kjeld Holm

Svend Auken var én af dem, der fik Kjeld Holm til at melde sig ind i partiet i sin tid. 

- Jeg kan huske, at han talte ved en demonstration for flygtninge på Rådhuspladsen, hvor han nærmest ikke engang kunne komme op på talerstolen. Her talte han om barmhjertighed og omsorg, og det er ord, som er fuldstændig fraværende i den nuværende debat, siger Kjeld Holm til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også ARKIV: Kjeld Holm bispeviet i 1994

Næste parti er Radikale Venstre, som han mener, han er mere på linje med i forhold til udlændingepolitik og i forholdet til EU. Men papirarbejdet er ikke gjort endnu.

- Det kan være, jeg når at blive ekskluderet inden dagen er omme. Men ellers gør jeg det om et par dage, siger Kjeld Holm.