K-politiker: Kamp mod radikalisering savner konsekvens

Marc Perera Christensen langer ud efter Aarhus-modellen

Myndighedernes indsats mod radikalisering af unge aarhusianere er for slap, og der mangler dokumentation for, at den virker.

Det mener de konservatives politiske leder og 2. viceborgmester i Aarhus, Marc Perera Christensen.

Sammen med en række andre byrådskollegaer deltog han tirsdag aften i en direkte politisk debat i Stakladen på Aarhus Universitet. Under debatten langede Marc Perera Christensen ud efter den såkaldte Aarhus-model imod religiøs radikalisering og ekstremisme blandt unge.

- Det har været svært at få konkret bevis på modellens effekt. Derudover har den en snert af noget medfølingsagtigt. Fraværet af konsekvens, fraværet af en fast hånd, fraværet at strenge værdier og fraværet af et aktivt domstolssystem, der tager fat i kraven af de her i terrorister og får dem retsforfulgt - det er for markante fravær til, at jeg er begejstret for modellen, siger Marc Perera Christensen.

Naser Khader kritiserer Aarhus-model

Aarhus-modellen er resultatet af et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Østjyllands Politi. Indsatsen skal blandt andet give et alternativ til de unge, der fx overvejer at rejse til Syrien for at deltage i borgerkrigen eller som lige er vendt hjem.

Hjemvendte Syrien-krigere skal straffes

Ifølge Marc Perera Christensen er myndighederne ikke gode nok til at straffe de personer, der vender hjem. Det er vigtigt, at de bliver retsforfulgt, mener han.

- Vi skal være meget opmærksomme på, hvilket signal, vi sender til de her typer. Man tager ned og kæmper for en terrororganisation, og så kommer man hjem uden at møde en egentlig hård konsekvens. Vi er i krig mod terror, og i det øjeblik man bekender kulør til en terrororganisation, så skal der være nogle hårdere sanktionsmuligheder.

Datter blev dræbt i Syrien: Jeg har mistet en dejlig pige

Borgmester Jacob Bundsgaard erkender, at der ikke er 100 pct. sikker dokumentation for, hvorvidt Aarhus-modellen virker.

Dog er der ifølge ham en positiv tendens i retning af, at færre unge aarhusianere drager i hellig krig.

- Vi kan se, at antallet af unge mennesker, der drager fra Aarhus til konfliktzonen i Syrien og Irak, er faldet markant, efter at vi har sat ind. Om det alene skyldes denne model, det ved vi ikke, fortæller han.

Aarhus-borgmesteren understreger desuden, at den pædagogiske indsats i kampen mod radikalisering ikke kan stå alene. Derfor skal unge retsforfølges, hvis de foretager sig noget ulovligt.

- Der skal være to ben i den her indsats: På den ene side en hård og konsekvent stillingtagen, hvis folk begår noget kriminelt. Men også en evne til at hente dem tilbage i samfundet, for ellers udgør de en sikkerhedsrisiko, mener Jacob Bundsgaard.

I videoen øverst i artiklen kan du se hele debatten om Aarhus Kommunes kamp mod radikalisering.

Eva Secher Mathiasen

Corona har ramt danskerne på psyken

Djursland Lilleskole

playDanmarks nok mindste friskole går konkurs

Anette Lykke Petri

Politiet inddrages i smitteopsporing

john Møller Kørerlærer

play Alle køreprøver udsat igen: Kasper må se langt efter sit kørekort

COVID 19 LIVE
Randers FC RFC fans fodboldfans stadion tribune tilskuere BioNutria Park Randers

liveblogLyntest har positivprocent på under 1 for fjerde dag i træk

glatte veje glat vej trafik vinter

play Risiko for spejlglatte veje mandag morgen: Der kan lokalt falde isslag i nat