Handlede dagligt i egen aktie

Aarhus Lokalbank var massivt til stede på børsen

Mange dage var Aarhus Lokalbank involveret i samtlige handler i bankens egen aktie på Nasdaq, siger anklager

Som en anden gartner passede og plejede Aarhus Lokalbank dagligt kursen på bankens aktie på børsen.

Det var nærmest rituelt: I en lang periode indlagde banken hver morgen, få minutter inden Nasdaq OMX København åbnede, en købsordre. Sådan blev kursen "vandet".

- Ordren fra banken var altid bedre end det bedste aktuelle uafhængige bud, siger senioranklager Jan Henrik Hansen fra Bagmandspolitiet i Retten i Aarhus.

Her har han tirsdag præsenteret straffesagen mod den tidligere direktør Per Hermansen og to medarbejdere, som er tiltalt for kursmanipulation. Desuden er Vestjysk Bank, som Aarhus Lokalbank fusionerede med i 2012, under anklage.

Transaktionerne fra september 2009 og frem til februar i 2010 følger et bestemt mønster, lyder det fra Bagmandspolitiet.

Hver morgen - på nær fem dage - blev der afgivet en beskeden købsordre på typisk 100 aktier. Da der meldte sig en sælger, reagerede lokalbanken prompte:

Nogle gange gik der bare 16 sekunder, andre gange et halvt minut efter en indgået handel, før lokalbanken kom med en volumenmæssigt større købsordre.

Og hvis andre aktører i markedet handlede til en lavere kurs end lokalbankens foretrukne, blev der også straks gået til modangreb. Kursen blev fastholdt på først 62, så 63, derefter 65 og til sidst 67.

Se: Kræver tidligere direktør fængslet

Lokalbanken var massivt til stede på børsen. På 88 handelsdage i perioden blev aktien handlet. Og hver fjerde dag var lokalbanken selv involveret i samtlige handler.

- Spørgsmålet er, om en professionel aktør på grund af bankens adfærd har fået et forkert indtryk af markedet, lyder det fra senioranklageren.

De tiltalte nægter sig skyldige. Handlerne var reelle og lå i øvrigt inden for kursspændet, mener forsvarerne, som i den kommende uge for alvor kommer til orde. Derefter afhøres de tiltalte.

Sagen skyldes en anmeldelse fra Finanstilsynet. Det var påfaldende, at kursen klarede sig bedre end gennemsnittet i banksektoren.

Desuden var kursen afgørende for et incitamentsprogram for flere medarbejdere i banken, står der i anmeldelsen.

Lokalbanken afviste mistanken og skrev blandt andet: "Banken har ikke på noget tidspunkt haft en strategi om kursudviklingen på egne aktier."

Retten i Aarhus skal bruge ni dage på at afgøre, om banken brød loven, og om de tre mænd skal i fængsel eller ej.