Frifundet for racisme

Aarhusiansk partileder glad for afgørelse

Et blogindlæg, som betegner afrikanere som landsskadelige for Danmark, og klistermærker med ordene "Raceblanding er folkemord" kan ikke karakteriseres som ulovlig racisme.

Stifteren af det højreorienterede Danskernes Parti, aarhusianeren Daniel Carlsen, er blevet renset for anklager om racisme. Onsdag valgte Vestre Landsret at stadfæste Aarhus Byrets frifindelse af det tidligere medlem af den danske nazistbevægelse.

- Det er en god afgørelse for ytringsfriheden, men det, at jeg har været trukket rundt i retssystemet viser, at staten forsøger at indskrænke ytringsfriheden, og det finder jeg problematisk, siger Daniel Carlsen, formand for Danskernes Parti, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Daniel Carlsen var tiltalt efter paragraf 266b, den såkaldte racismeparagraf, fordi han i et blogindlæg på TV 2s hjemmeside i 2010 skrev, at afrikanere gennemsnitligt har en lavere IQ end europæere, at det vil være landsskadeligt, hvis de kom til Danmark, og at de kun vil kunne bidrage til samfundet i begrænset omfang.

Landsrettens begrundelse for, at blogindlægget ikke er racistisk, er, at Daniel Carlsen udtaler sig som en del af en politisk debat, og at ytringsfriheden derfor skal "fortolkes snævert". Derfor er udtalelserne ikke strafbare, selv om de "ud fra en almindelige betragtning må forekomme stødende".

Carlsen var også, sammen med et andet tidligere medlem af nazistbevægelsen, tiltalt for racisme efter i 2009 at have sat klistermærker op med teksten "Danmark for Danskerne" og et billede af et hagekors - og andre klistermærker ligeledes med et hagekors og teksten "Raceblanding er folkemord".

Men fordi udsagnene ikke mønter sig på en bestemt race eller gruppering, har landsretten ikke fundet baggrund for at dømme de to for klistermærkerne.

Danskernes Parti med Daniel Carlsen i spidsen vil stille op til efterårets kommunevalg.