Forskere marcherede for at sætte fokus på fup og fakta

Bevægelsen "March for Science" havde i dag demonstrationer verden over. Blandt andet i Aarhus

Er debatten om HPV-vaccinen udtryk for videnskab eller holdninger? Og hvad sker der med et samfund, når en præsident dækker sig ind under begrebet "alternative fakta"?

Vores samfund er presset fra alle led og kanter, når det kommer til information. Det mener Olav W. Bertelsen, som er fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitet og formand for universitetslærerne i Dansk Magisterforening. 

Han deltog i dag i demonstrationen "March for Science" på Rådhuspladsen i Aarhus for at sætte fokus på netop den værdi, som forskningsbaseret viden skaber for et samfund.

00:48

VIDEO: Massevis af demonstranter gik i dag gennem Strøget i Aarhus med bannere. 

Luk video

Sammen med andre videnskabsfolk, forskere og andre folk, som mente at det var en god sag, mødte op og marcherede gennem byens gågade. 

- Vi skal skabe noget opmærksomhed om, at vores samfund bygger på videnskab. Fakta og evidens er noget særligt for vores samfund og kan skabe værdi. Vi vil pege på, at meninger og holdninger ikke er det samme som fakta, fortæller Olav W. Bertelsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Videnskaben presses fra flere sider

På de mange bannere stod der budskaber, som alle pegede på, at viden er en af grundstenene i vores samfund. Vores demokrati. 

Ifølge Olav W. Bertelsen er det i dag sværere end nogensinde før at skelne mellem holdninger og fakta. Også derfor, at blandt andet ordet "fake news" er opstået. 

Også i New York var folk i dag på gaden for at gøre opmærksom på vigtigheden af forskning og viden.  Foto: Bryan R. Smith - Scanpix

Han mener, at blandt andet politikerne bidrager til, at viden ikke altid kommer frem i lyset. 

- Vi presses til at ændre fakta. Det var det, vi så med landbrugspakken, siger han og fortsætter: 

- Det er ganske ubehageligt for samfundet, at man lige pludselig forvrænger fakta, så man ikke har det fulde vidensgrundlag for den demokratiske proces.

"March for Science" er en verdensomspændende bevægelse. I Danmark blev der afholdt en lignende begivenhed i København. I alt afholdes der demonstrationer i 500 byer verden over, hvor folk  denne lørdag har været på gaden. 

01:10

VIDEO: Jon Poulsen var en af deltagerne i dagens optog. 

Luk video