Flere bliver skilsmissebørn: Hvordan håndterer forældrene tidsopdelingen?

Over 300.000 børn lever med skilte forældre, men der er stor forskel på, hvor meget tid børnene bruger med hver forældre

Flere danske børn lever med forældre, der er skilt.

I 2014 var der flere end 316.000 skilsmissebørn i Danmark, og der er store forskelle på, hvor meget tid børnene har med henholdsvis deres far og mor.

I 2015 havde 17 procent af de danske skilsmissebørn ikke kontakt med en eller begge af deres forældre. 

Kristina Marie Pedersen er skilsmissebarn fra Horsens, og hendes tid er delt fuldstændig lige op mellem hendes forældre. Først en uge hos den ene og så en uge hos den anden.

- Når jeg kommer ude fra min far, så har der været meget larm omkring mig derude. Jeg kommer fra en hverdag med søskende og en anden mor derude, og når jeg så kommer herop, så er der ro og måske lidt mere plads til vennerne, end der er til mine søskende, siger Kristina Marie Pedersen. 

Kristina Marie Pedersens forældre blev skilt, da hun var to år gammel. De var fra starten enige om deleordningen
Kristina Marie Pedersens forældre blev skilt, da hun var to år gammel. De var fra starten enige om deleordningen

50/50-ordningen har de altid holdt fast i, og det er blandt andet lykkedes gennem åben dialog mellem forældrene.

- Det er jo mig og Bianca (Kristinas mor, red.), der har valgt at gå fra hinanden. Det er ikke Kristina, der har valgt det, så for hendes skyld er det jo vigtigt, at vi har en åben dialog, siger Johan Pedersen, der er far til Kristina.

Det betyder meget for Kristina, at hun kan bruge tid med begge hendes forældre.

- Det, synes jeg, er godt, også at de kan finde ud af at snakke sammen om det. Det gør mig selvfølgelig bare glad, siger Kristina Marie Pedersen

Virker ikke for alle

Helene Haulund Olesen er også skilsmissebarn. I hendes familie forsøgte de også med en  50/50-ordning, hvor Helene først var syv dage hos sin mor og derefter syv dage hos sin far.  

- Når jeg boede ved min far, så skulle jeg tage toget, og når jeg boede ved min mor, så kunne jeg gå i skole. Så på den måde gjorde det det også meget lettere. Alle mine venner og veninder var jo også i Hjortshøj, siger Helene Haulund Olesen. 

 

Familien valgte at droppe ordningen til fordel for en fordeling, hvor Helene brugte mere tid ved moderen og mindre tid ved faderen.

Nu boede hun i stedet ni dage ved sin mor og så fem dage ved sin far. Den fordeling gav hende en helt anden ro.

- Det har betydet, at jeg kunne fungere bedre og ikke har haft så meget uro i hovedet. Om søndagen skulle jeg ikke skifte hjem. Jeg kunne godt bruge min søndag på at slappe af og ikke tænke på, at jeg skulle et andet sted hen om aftenen. Så jeg tror helt klart, at det har gjort, at mine brødre og jeg har været mere velfungerende, siger Helene Haulund Olesen. 

Helene Haulund Olesen bestemmer i høj grad selv, hvor hun vil være. Derfor behøver hun ikke at bruge hele søndagen til at pakke taske og gøre sig klar til at flytte
Helene Haulund Olesen bestemmer i høj grad selv, hvor hun vil være. Derfor behøver hun ikke at bruge hele søndagen til at pakke taske og gøre sig klar til at flytte

I dag er den ordning også erstattet med en ny.

Nu kan Helene Haulund Olesen i højere grad selv bestemme, hvor hun vil bruge sin tid. Hun kan således vælge at være hos den ene forælder i længere perioder. 

Det har dog ikke altid været lige nemt at beslutte sig for en ordning, hvor man er mere hos den ene forælder end den anden.

- Noget af det jeg godt kunne få det dårligt over, det tror jeg også de fleste skilsmissebørn kan, det er, hvis man tænker, at ens forældre tror, at man træffer nogle valg ud fra, hvem man bedst kan lide, siger Helene Haulund Olesen.

050321 Hjarnø Havbrug 1930 VTR Still

Retssag mod havbrug følges tæt: - De skal ha' lov at rydde op

hest2

Dyr på Molslaboratoriet undersøgt af politiet

Hans Jørgen Haysen

Kvinde sendte materiale til AGF og fældede Haysen

AGF-Sønderjyske

Østergaard: Stadion-forsøg skal afsløre kviktestens pålidelighed

image5

En person fundet død i villakvarter i Silkeborg

Laura Thomsen Luxury

Butiksejer lod kunder bytte julegaver under nedlukning: Torsdag kom han godt fra start i retssagen