Femdobling af kvinder som får fjernet raske bryster

Fem gange så mange kvinder fik sidste år fjernet begge bryster i forhold til i 2011. Stigningen vil fortsætte, forudser overlæge fra Aarhus

Foto: Colourbox

Antallet af danske kvinder, som ønsker at få fjernet begge bryster for at undgå brystkræft, er mere end femdoblet på fem år. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, ifølge hvilke 34 kvinder fik fjernet begge bryster i 2011, mens 189 fik det i 2015, skriver metroxpress.

Baggrunden for stigningen er ifølge overlæge Anders B. Bojesen, klinisk Genetisk Afdeling Aarhus Universitetshospital, at flere kvinder er begyndt at tage imod tibuddet, hvis en gentest afslører fejl i et af to gener BRCA1 og BRCA 2, som øger risikoen for brystkræft med 50 til 80 procent.

- Det er en udvikling, som vil stige yderligere. Vores anbefalinger er, at disse kvinder går til årlig kontrol i håb om at opdage kræften tidligt. At få fjernet brysterne er kun et tilbud, men altså et tilbud, som flere og flere tager imod i et forsøg på at mindske deres risiko, forklarer han. 

Læs også Kræftpatienter får for mange stråler

 

Omkring et par tusinde danske kvinder vurderes at have fejl i BRCA-genet, som er det gen, der fik skuespilleren Angelina Jolie til i 2013 at få fjernet sine bryster for at forebygge kræft.

Men at så mange flere danske kvinder ønsker operation, er uden sammenhæng med Angelina Jolie, ifølge Bojesen, som har talt med sine patienter om Jolie.

- De fleste kender ikke hendes historie og er primært optaget af dilemmaet mellem en markant risikoreduktion fra de 50- 80 ned til omkring 5-10 procent over for det at være rask, men alligevel miste begge bryster, siger Anders B. Bojesen.

Og at det kan være et voldsomt dilemma bekræfter professor i brystkræft Peer Christiansen, Aarhus Universitet:

- Selv om kvinder tilbydes rekonstruktion af brysterne, skal man jo huske, at det ikke er rigtige bryster, de får, for selv om vi er blevet meget dygtigere, er det jo kun attrapper.