Eks-soldat bruger træning som medicin mod PTSD

Den tidligere soldat Yakov Munkebo lider af posttraumatisk stress syndrom og træner for at fungere i dagligdagen

Antallet af hjemvendte soldater med post-traumatisk stresssyndrom stiger kraftigt, fordi Danmark er blevet en aktiv nation i mange af verdens brændpunkter.

Yakov Munkebo er en af del af statistikken, og han lever gennem sin træning - faktisk kan han ikke fungere uden daglig træning.

- Jeg vil ikke sige, at der er en form for medicin. Det er medicin. Jeg brænder fuldstændig sammen uden, så det er virkelig vigtigt for mig, fortæller han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Krigsveteran må flytte

Han har været udsendt til verdens brændpunkter seks gange, og til sidst blev det for meget for ham. Bægeret flød over, og det har givet ham ar på sjælen.

- Første gang det virkelig flød over var i 1993 i Kroatien, hvor jeg havde nogle ubehagelige oplevelser. Så fortsatte jeg syv år senere i Kosovo, og så tog jeg fire ture mere og sluttede i Irak. Så kunne jeg ikke mere. Mit bæger flød over. Jeg har ikke haft mulighed f or at ventilere det bæger for at ventilere det bæger, så det ikke ville flyde over, og det skulle jeg måske have gjort i form af at søge hjælp, men det gjorde jeg ikke, fortæller Yakov Munkebo.

Det har fået store konsekvenser for ham, at han lider af posttraumatisk stresssyndrom, og han dyrker for eksempel ikke fitness om eftermiddagen, fordi der er mange mennesker i motionscenteret. De mange mennesker er også årsag til, at han ikke handler i Fakta og Bilka.

Hilser veteranhjem velkomment

Om et par måneder drager han til USA for at deltage i Invictus Games, der er OL for psykisk og fysisk sårede soldater, og her nyder han at være, for han er i samme båd som de andre deltagere.

Han havde taget hul på et "almindeligt" liv med en sød kæreste og en ny begyndelse på universitetet, men han måtte sige farvel til begge dele, og i stedet blev han tilkendt førtidspension, hvilket han aldrig havde forestillet sig.

- Den allerførste tid følte jeg mig som en fange med en stor, fed gul fangedragt på, hvor der på ryggen stod førtidspensionist på, når jeg gik gennem byen. Nu har jeg lært at se de positive ting i det. Der er mange begrænsninger, men så længe man er opmærksom på de her begrænsninger, så kan man tage sine forholdsregler, fortæller Yakov Munkebo.

Klik på ovenstående video for at se indslaget.