Dropper studieræset: Peter, Hans og Jesper sejler mod Middelhavet

Peter Gonge, Hans Rask og Jesper Grove har besluttet sig for at stemple ud fra dagligdagen og sejle ud på fælles eventyr

00:56

Se de tre unge stævne ud fra Aarhus Havn. Video: Kevin Pedersen

I søndags sejlede de tre venner Peter Gonge, Hans Rask og Jesper Grove afsted på et fælles bådeventyr. 

Siden august 2016 har Peter og Hans boet sammen på det lille sejlskib, "Albatros", i Aarhus Havn, og i februar fik de selskab af Jesper. Nu har de tre unge mænd lagt fra land og sejler afsted mod Middelhavet. 

Læs også Valgte bådeventyr frem for studieræs: Nu sejler de i Middelhavet

TV 2 | ØSTJYLLAND har stillet dem et par spørgsmål:

De tre venner inden afrejse. Fra venstre: Jesper (21 år), Peter (22 år) og Hans (21 år).

Hvorfor tager I af sted?

Hans: For mig er det en slags opgør med hele uddannelsesræset - det er nærmest det eneste, det handler om, når man har vores alder. Jeg har ikke travlt, og om jeg bliver færdiguddannet 1, 2, 3 eller 10 år efter mine jævnaldrende, er fuldstændig ligegyldigt.

Peter: Det er nok en gammel drengedrøm, som jeg egentlig ikke troede kunne lade gøre. Jeg stødte heldigvis på Hans, som heller ikke havde nogen fast plan for fremtiden. Vi flyttede sammen på båden i Aarhus, og vi faldt i snak med nogle erfarne sejlere, og det gik op for os, at en sådan rejse ikke var helt umulig. Jeg har desuden ikke lyst til, at jeg om 50 år, skal se tilbage på min ungdom og fortryde, at jeg ikke havde større nosser. 

For mig er det en slags opgør med hele uddannelsesræset - det er nærmest det eneste, det handler om, når man har vores alder.

Hans Rask

Jesper: Den primære årsag er nok, at jeg har lyst! Jeg køber ikke alt det fis med, at tilværelsen ikke altid som udgangspunkt skal nydes. Desuden elsker jeg at sejle. Der er en enorm frihed i tilværelsen på vandet, og så er der bare en fed respekt at finde i det faktum, at man er i naturens vold.

Hvor skal I hen?

Peter: I første omgang har vi sat kursen mod Middelhavet, hvor vi sejler fra Aarhus, gennem Kieler-kanalen, ned gennem Den Engelske Kanal, tværs over Biscaya-bugten, vest om Portugal og så gennem Gibraltarstrædet. Herfra vil vi sejle tværs over Middelhavet med en masse stop og omveje undervejs, hvor vi så forhåbentligt til sidst ender ude i det græske øhav.

Jesper: Om vi så går på land i Grækenland og finder arbejde vinteren over eller sejler til De Kanariske Øer for at krydse Atlanterhavet til november, det må tiden vise. 

De tre venners aktuelle ruteplan.

Hvor meget har I sejlet før? 

Hans: Inden jeg mødte Peter og flyttede ind på båden i august, havde jeg faktisk aldrig været på en sejlbåd før. I min familie har vi haft et par motorbåde, der bare er blevet brugt til fisketure, weekendture og en enkelt sejllads til Holland.
 Hele “sejlbådsverden” er dermed stadig forholdsvis ny.

Jesper: Igennem gymnasiet havde jeg en motorbåd med nogle venner, hvor vi stod meget på vandski og wakeboard. I løbet af 2. g udnyttede jeg, at mit gymnasium hver onsdag tilbød sejlads i sejlbåde. Og så har jeg været på nogle længere ture sammen med Peter.

Jeg har desuden ikke lyst til, at jeg om 50 år, skal se tilbage på min ungdom og fortryde, at jeg ikke havde større nosser.

Peter Gonge

Peter: Jeg sejlede som barn optimistjolle og har siden jeg var helt lille altid haft en drøm om at blive bådejer. I 2015 købte jeg "Albatros" - en 28 fods Maxi Fenix - som jeg siden da har brugt det mest af min tid på - først i form af en totalrenovering og dernæst adskillige sejlture rundt i de danske farvande.  

Hvad siger jeres familie og venner til jeres eventyr?

Jesper: Nogle synes jeg er fuldstændig vanvittig, andre spørger, om jeg har mit liv kært, og resten ville ønske, at det var dem selv, der skulle afsted. 

Hans: Jeg har fuld opbakning fra familie og venner, som alle synes, at det er et utroligt spændende projekt, vi har givet os i kast med. De følger med glæde med på sidelinjen og har også fuld forståelse for, at jeg på nuværende tidspunkt ikke ved, hvornår jeg kommer hjem igen.

Nogle synes jeg er fuldstændig vanvittig, andre spørger, om jeg har mit liv kært, og resten ville ønske, at det var dem selv, der skulle af sted.

Jesper Grove

Peter: I starten var der meget skepsis i forhold til projektet. Men i takt med at vi fik styr på de mange forhold, der spiller ind, og vi tog os alle de forholdsregler, vi nu en gang kunne, blev de også mere rolige. Nu er der kun glæde at spore hos alle derhjemme. 

Har I kærester?

Jesper: Nej, ingen af os har kærester. Vi er frie fugle, der ikke nødvendigvis behøver at vende hjem igen.

Peter: Vi overbeviser selvfølgelig os selv om, at valget om at være singler fuldstændig er et, vi selv har truffet

Hans: Det er selvfølgelig meget heldigt ift. vores projekt, men vi er nogle flotte, unge og charmerende fyre, så det er da egentlig også lidt skuffende.

Peter er blevet til skipper på den stolte skude "Albatros". Så må Hans og Jesper finde sig i at udgøre den øvrige dæksbesætning.

Drengene ligger lige nu i Sønderborg Havn, inden de stævner ud med kursen sat mod Kielerkanalen. De kan følges på Facebook-siden De tre mænd i den lille båd