Dronningen revsede Århus Festuge

En oplagt dronning revsede Århus Festuge for årets kvindetema. Imens havde politiet travlt med at styre gadebranderterne til den mere folkelige del af festen.

Trods mange tusinde feststemte mennesker i gaderne blev åbningen af Århus Festuge fredag aften ifølge politiet en forholdsvis fredelig affære.

- Vi har haft travlt hele natten med 22 anholdelser primært for uorden og lidt gadevold, og festen er fortsat her til morgen med fulderikker, der ikke kan styre deres brandert. Men der har ikke været alvorlige ting. Så det må kaldes en travl men normal festugeåbning, siger vagthavende i politiet.

Festugen har i år kvinder som tema under navnet "Womania". Ballet blev for alvor banket i gang fredag aften med den traditionelle åbningsgalla i Musikhuset traditionen tro overværet af byens spidser og protektoren dronning Margrethe. Men her slap traditionerne også op, for åbningsshowet, der oftest har bevæget sig i finkulturens højere luftlag var i år viet til populærkulturens mere jordnære basgange.

"Womania Unplugged - en hyldest til danske sangerinder" hed åbningsforestillingen. Her serverede 12 danske sangerinder fra 35 års populærmusik fra Susanne Lana over Søs Fenger og Anne Linnet til Anna "Fuck Dig" David hver sit velprøvede hit.

Diversiteten til trods var det bemærkelsesværdigt, at stort set alle sangene som gennemgående træk var nulret ud af privatsfærens små cirkler med manden, barnet, forelskelsen og forladelsen som centrale temaer.

Dronningen fik stort bifald

På de meget varierende bifald kunne man måske ikke helt overraskende konstatere, at især Anne Linnet, Lis Sørensen og Cæcilie Nordby er populære også i Århus. Men størst bifald høstede måske i virkeligheden dronningen, der med en historisk kort og meget lidt servil åbningstale satiriserede over festugenavnet "Womania".

- Hvorfor kalder man det Womania - et godt dansk udtryk! Tror mændene i Århus ikke, at kvinder forstår dansk? Lad os dog kalde det kvinderier i stedet, sagde dronningen, mens klapsalverne løftede sig under taget i Musikhuset.

Heller ikke årets kvindetema undslap dronningen skarpe vid.

- Det er usædvanligt at lave et tema, som kun dækker det halve af publikum - til nøds. Jeg håber, de mange kvinder, der under festugen træder frem med deres kunnen, evner og tanker ikke vil glemme mændene, uden hvilke det hele vil blive umådeligt trist, lød dronningens lille opsang.

Århus Festuge fortsætter til den 10. september og sætter sit præg på hele byen med i hundredvis af små og store arrangementer fra det fornemste finkultur til det fladeste fadølstelt.