Debattør: Imamer vil vie uanset hvad

At fratage imamer retten til at vie, vil kun forværre det for kvinderne, mener kvindelig muslimsk debattør

Aarhus-imamen Abu Bilal blev filmet med skjult kamera forud for TV 2-dokumentaren 'Moskeerne bag sløret' Foto: TV 2

Foto: TV 2

Foto: TV 2

Kirkeminister Bertel Haarder (V) Foto: Claus Fisker - Scanpix

1 af 4

Kirkeminister Bertel Haarders (V) forslag om at fratage ekstreme imamer vielsesbemyndigelse, vil kun give kvinderne dårligere forhold. Det fortæller Nour Tessie Jørgensen, der er cand.mag. i islamiske studier og muslim.

- Hvis man fratager dem retten til at vie, vil de vie uanset hvad. Det vil sige, at kvinder og mænd kun får en islamisk vielse og ikke en borgerlig vielse. Kvinden vil derfor ikke kunne få de borgerlige rettigheder, som hun normalt har.

- Derfor vil jeg ikke råde til, at man skal fratage imamerne deres autoritet til at vie, for kvinden vil dermed også miste sine borgerlige rettigheder, siger hun til Ritzau.

Fungerer som borgerlig vielse

En islamisk vielse af en imam, der har vielsesbemyndigelse, vil samtidig fungere som en borgerlig vielse, hvor det er registreret hos myndighederne. Det vil den ikke, hvis imamen ikke har vielsesbemyndigelse, men vier alligevel.

Minister går i rette med Aarhus-imam

Bertel Haarders forslag kom efter første del af TV2's dokumentar "Moskeerne bag sløret", der blandt andet viser en aarhusiansk imam opfordre til stening af utro kvinder. Programmet er blevet lavet, efter at TV2 i flere måneder hat haft to "muldvarpe" til at filme med skjult kamera i bl.a. Grimhøjmoskéen i Aarhus.

Optagelserne viser også en imam, der fraråder kvinder at gå til politiet, hvis deres mænd slår.

Vil slå ned på rabiate holdninger

Det er netop de rabiate holdninger, som kirkeministeren vil slå ned på ved at fratage dem retten til at vie i Danmark.

- Det er helt uacceptabelt, når religiøse forkyndere tilskynder til den slags. Det er ikke alene imod menneskerettighederne - det er også stik imod alle ambitioner om, at vi skal en bedre integration, siger han i en pressemeddelelse onsdag.

Venstre vil nægte udenlandske imamer visum

Nour Tessie Jørgensen er engageret i flere forskellige muslimske foreninger, som arbejder for kvinders rettigheder.

I stedet for at fratage de ekstreme imamer vielsesbemyndigelsen, opfordrer hun i stedet til mere dialog med de muslimer, der arbejder imod de ekstreme holdninger.

- Jeg synes, at man skal komme i tale med de muslimske foreninger, som laver et aktivt arbejde imod de her forskellige tendenser. Det nytter ikke noget bare at afskære den muslimske gruppe, der kender miljøet indefra, siger hun.