Dansk Supermarked fjerner buræg fra Netto og Føtex

Senest ved udgangen af 2017 er det slut med at købe buræg i Netto, Føtex og Bilka, oplyser Dansk Supermarked

Foto: Colourbox

Fra 1. september kan kunder i Føtex ikke længere lægge en bakke buræg i indkøbskurven i de østjyske butikker og i resten af landet.

Supermarkedskæden stopper salget af æg fra burhøns, og flere andre kæder følger trop i løbet af det kommende halvandet år. Sådan lyder meldingen fra Dansk Supermarked Group, der har hovedsæde ved Aarhus.

Således vil Bilka og Netto også have fjernet buræg fra hylderne senest ved udgangen af 2017.

SE OGSÅ: Ny kæde indtager Østjylland: Åbner i Randers og Aarhus

Der er tale om en udfasning af alle skalæg fra burhøns, og årsagen til at droppe den omstridte fødevare er en ambition om bedre dyrevelfærd og tendens til, at forbrugerne i højere grad vælger andre ægtyper.

Vigtigt med dyrevelfærd
Det siger Jeppe Dahl Jeppesen, ferskvaredirektør i Dansk Supermarked.

- Bedre dyrevelfærd betyder meget for os, og som Danmarks største detailhandelsvirksomhed tager vi ansvar. Vi er klar, og kunderne er klar, siger han i en pressemeddelelse.

SE OGSÅ: Danmarks største firmafest smittede af på de udsatte

Salget af buræg i Føtex, Bilka og Netto er halveret i løbet af de tre seneste år. Det er, ifølge Dansk Supermarked, blandt andet sket som konsekvens af, at butikkerne har arbejdet på at fremme salget af økologiske æg, skrabeæg og æg fra fritgående høns.

I dag udgør buræg under 25 procent af kædernes samlede æggesalg. Sidste år solgte koncernen omkring 100 millioner buræg i Danmark.

Tidligere på året meddelte konkurrenterne i Coop, at salget af buræg også skulle stoppes her. Det gælder 1200 butikker.

SE OGSÅ: Tidligere rådhus står til at blive revet ned

Irma stoppede allerede salget for mere end 20 år siden, og Kvickly fulgte efter i 2013. Resten af Coops kæde - SuperBrugsen, Dagli' og LokalBrugsen og Fakta - fjerner over de kommende år buræggene, så butikkerne i 2020 er buræg-fri.

Glæde hos Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse "kan slet ikke få armene ned" over udmeldingen fra Dansk Supermarked.

- Det er helt fantastisk. Med en tredjedel af markedet og med en så ambitiøs tidsplan for udfasningen forventer vi, at dette initiativ for alvor vil betyde et stop for salg af buræg i Danmark, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Også de såkaldte skjulte buræg, der indgår i andre fødevarer, skal udfases fra Dansk Supermarkeds egne mærker og egen produktion inden udgangen af 2019.