Dansk rumprojekt er installeret og klar til mission

Det danskledede rumprojekt, Asim, er blevet forbundet med Den Internationale Rumstation og er klar mission

Det 314 kilo tunge rumobservatorie, Asim, har klaret fredagens udfordringer og er nu forbundet med Den Internationale Rumstation, ISS.

Det hidtil største og dyreste danske rumprojekt er dermed installeret udvendigt på det europæiske Colombus-modul. Det skete ved hjælp af en robotarm.

Virksomheden Terma i Lystrup ved Aarhus har stor andel i, at projektet forløber planmæssigt. Folk herfra er nemlig med til at lede hele projektet sammen med blandt andre DTU Space og DMI.

quote Det er rigtig, rigtig stort. Det er en stor succes for alle på Asim-teamet. Det er noget, vi har ventet på i 12 år.

Ole Hartnack, projektleder

 - Vi har lige fået de første data, og Asim har det fint. Det er rigtig, rigtig stort. Det er en stor succes for alle på Asim-teamet. Det er noget, vi har ventet på i 12 år.

- Vi ser, at det, vi har arbejdet på, virker. Der er forbindelse til rumstationen, og vores systemer kan startes op, siger projektleder for Asim Ole Hartnack.

VIDEO: I indslaget her hører vi de lokale borgere i Lystrup, hvor stor betydning rumprojektet har for byen.

Installationen af Asim foregik i tre trin. Først skulle Asim løftes fri af transportmodulet Dragon, dernæst skulle det med en bolt spændes fast til Den Internationale Rumstation, og til sidst skulle der så sættes strøm til.

Det hele er gået efter planen, og derfor er Asims mission klar til at begynde. Rumkapslen skal bruge det næste lange stykke tid på at fotografere og måle en række lynfænomener i atmosfæren.

Alt er gået efter planen

Forskere skal bruge billeder til bedre at forstå, hvordan de elektriske udladninger påvirker klimaet på Jorden.

 - Det bliver også stort for forskere, da de med vores data kan opdatere klimamodeller og deres andre modeller i forhold til, hvad der sker i atmosfæren, siger Ole Hartnack.

quote Der er altid noget, der kan gå galt, når det foregår i rummet.

Ole Hartnack, projektleder

Dataindsamlingen begynder i næste uge, efter at alt er blevet dobbelttjekket hen over weekenden.

- Der er altid noget, der kan gå galt, når det foregår i rummet. Men jeg er helt sikker på, at resten af systemet virker, når nu vi har fået en god forbindelse, siger Ole Hartnack.

Bag projektet står det europæiske rumagentur, ESA, men missionen er altså ledet af Danmark med blandt andre DTU Space og Terma i spidsen.

Projektet har kostet cirka 350 millioner kroner, hvoraf Danmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet betaler omkring 60 procent.

Terma blev for 12 år siden udpeget til at lede rumprojektet.

DANMARKS STØRSTE RUMPROJEKT