Charlotte kan skabe historie, når gymnaster udskifter veteran

På årsmøde i Aarhus lørdag vil 314 delegerede udskifte veteran.

Charlotte Bach Thomassen, der aktuelt er DGI's næstformand, kan blive første kvindelige formand for Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger. Foto: DGI

Siden 2001 har Søren Møller været formand for Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI). 

Men på årsmødet i Aarhus lørdag vil 314 delegerede fra de forskellige landsdelsforeninger udskifte veteranen.

De to kandidater til posten hedder Mogens Kirkeby og Charlotte Bach Thomassen. De har begge længere tids erfaring inden for idrætspolitik.

Læs også Ny form for gymnastik breder sig - aktiverer hjernen

De kommer ifølge Bjarne Ibsen, professor i foreningsliv på Syddansk Universitet, til at lede en organisation, hvor der gennem en række år er kommet en stadigt større grøft mellem den overordnede landsforening og landsdelsforeningerne.

- Det, der er sket i DGI på landsplan, er en stærk centralisering og en stærk professionalisering. Ude i foreningerne er der stadig en masse frivillige, som organiserer og hjælper til. Men på beslutningsniveau er der sket en drejning ind mod midten, siger han.

DGI er hovedorganisation for flere end 6.300 lokale idrætsforeninger, der tæller cirka 1,5 millioner danske idrætsudøvere. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Kan bliver første kvinde i 150 år

Ifølge Bjarne Ibsen bliver den største udfordring for en ny formand at få lukket rummet mellem de 14 landsdelsforeninger og DGI's hovedbestyrelse samt at få skabt mere folkelig opbakning til organisationens ledelse.

Læs også Lasse er mølletekniker: Nu dyrker han også morgen-gymnastik

Begge kandidater har netop tættere samarbejde mellem de forskellige landsdelsforeninger som førsteprioritet.

- Vi har en relativt decentral struktur. Og den skal vi styrke ved at flytte økonomi, kreativitet og beslutningskraft helt ud i medlemsforeningerne, siger Mogens Kirkeby, der er nuværende medlem af DGI's hovedbestyrelse.

Charlotte Bach Thomassen, der aktuelt er DGI's næstformand, stemmer i:

- Vi skal som landsorganisation være tæt på vores foreninger. Det betyder, at vi skal have en tæt dialog med vores landsdelsforeninger, om hvad der betyder noget for medlemsforeningerne, og hvor vi skal sætte ind som samlet organisation.

Vinder hun, vil det være første gang i organisationens 150 år lange historie, at DGI har en kvindelig formand.

Læs også Små folkeskoleelever vil ikke i bad efter idræt: Men på denne skole skal de