Besætning fra forlist skib på vej hjem: - Vi er dybt berørte

11 besætningsmedlemmer fra det danske træskib Svartlöga, der sank ud for Holland lørdag, er søndag aften på vej i bus mod Danmark

11 personer har det godt efter at være blevet reddet af Hollands kystvagt, da skibet Svartlöga kæntrede. Foto: Kustwacht Nederland

Lørdag sank sejlskibet Svartlöga fra Aarhus Træskibshavn i farvandet mellem Holland og det sydlige England.

Ombord var 11 besætningsmedlemmer, som alle blev reddet af den hollandske kystvagt. 

- Vi har mistet alt. Pas, penge og papirer og alle de andre ejendele, som vi har haft med, fortæller skipper Henrik Grønborg søndag til TV2 ØSTJYLLAND over en telefonforbindelse fra Holland. 

Det var voldsom vind, der betød, at Svartlöga den 25. august 2018 kæntrede og sank ud for Hollands kyst. Arkivfoto. Foto: Svartloga.dk

Efter den rystende oplevelse ville besætningsmedlemmerne gerne hurtigst muligt hjem, men det krævede en del papirarbejde før det kunne lykkedes.

Søndag aften blev det med hjælp til papirer fra Udenrigsministeriet og en bus stillet til rådighed fra forsikringsselskabet muligt for den forulykkede besætning at vende næsen hjemad mod Danmark. 

Læs også Knud er hele 5.b’s onkel: - Det er så meningsfyldt

Gruppen er derfor søndag aften på vej hjem til Aarhus i en bus, som de håber vil nå byen engang i nat, oplyser Henrik Grønborg til TV2 ØSTJYLLAND.

Vel hjemme skal besætningsmedlemmerne formentlig have et velfortjent knus af deres pårørende, inden de i morgen skal mødes til en krisedebriefing arrangeret af deres forsikringsselskab.

Sejlskibet Svartlöga fra Aarhus Træskibshavn sank den 25. august ud for Hollands kyst. Foto: Svartloga.dk

Drømmen om eventyr sank

Svartlöga sejlede afsted fra Aarhus den 12. august under stor mediebevågenhed. Det skulle have været et årslangt eventyr for skipper Henrik Grønborg. Sejlskibet Svartlöga skulle have været på et 15 måneder langt togt fra Danmark, omkring Caribien, USA, Canada, Grønland, Island og Skotland.

Men skibet nåede kun til Holland. Efter kun 14 dages sejlads blev sejlskibet lørdag blæst omkuld af en kraftig vind 10 kilometer fra den hollandske kyst. Alle 11 ombord blev reddet op i en redningsflåde, mens sejlskibet sank. 

Læs også Østjysk skib sunket ud for Holland - 11 personer reddet

- Vi har det efter omstændighederne godt, men vi er selvfølgelig alle sammen dybt berørte, siger skibber Henrik Grønborg til TV2 ØSTJYLLAND. 

Skibet Svartlöga var en gammelt svensk minestryger, som var ombygget til sejlads og skipper Henrik Grønborg havde ifølge Aarhus Stiftstidende forberedt sig på togtet i 12 år. 

TV2 ØSTJYLLAND besøgte i 2012 skibet og fik en snak med skipper Henrik Grønborg om hans drømme. Du kan se hele udsendelsen her.

Planen. Svartlöga skulle sejle i 15 måneder med skiftende besætning i form af gaster.