Aarhus dumper

Ejendomsvenligheden får bundplacering

Høje satser for grundskyld og dækningsafgift og høj risiko for indbrud og hærværk. Det er nogle af de ting, der placerer Aarhus Kommune på 92. plads i en ny undersøgelse over ejendomsvenlige kommuner.

Det er erhvervsorganisationen Ejendomsforeningen Danmark, der laver opgørelsen for alle landets 98 kommuner, og Aarhus er siden sidste år gået 19 pladser tilbage.

Årsagen er ifølge undersøgelsen blandt andet, at behandlingstiden på byggesager gennemsnitlig er blevet 21 dage længere.

I bunden af undersøgelsen ligger Aarhus sammen med København og hovedstadens forstadskommuner. Kommuner, der topper listen over ejendomsvenlighed, er Struer, Herning, Assens og Morsø.

Aarhus' placering er ikke overaskende ifølge erhvervschef i Aarhus Kommune Jan Beyer Schmidt-Sørensen. Han mener, at den massive vækst i Aarhus er en del af forklaringen.

- Hvor bliver der bygget mest? Det gør der i Aarhus og København. Der har derfor været en markant vækst i byggeriansøgninger. Det er altid sjovest at ligge nummer 1 i en undersøgelse, men det er et positivt problem, fortæller Jan Beyer Schmidt-Sørensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Afgiftsniveau ikke positivt

Hos Ejendomsforeningen Danmark ser man ikke afgiftsniveauet og ventetiden som værende positiv på længere sigt. Foreningen opfordrer Aarhus Kommune til at vurdere, hvordan man skaber større ejendomsvenlighed.

- Kommuner med høje dækningsafgifter og grundskyldspromiller får på den korte bane en højere kommunal indtægt. Men glæden er kortvarig, for på den lange bane er afgifterne med til at afholde ejendomsinvestorerne og resten af erhvervslivet fra at investere i kommunerne, fortæller administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark Torben Christensen i en pressemeddelelse.

I Aarhus Kommune er man ikke bekymret for at miste investorer på baggrund af højere afgifter end i andre kommuner.

- Selvfølgelig spiller prisen en rolle, men der er nogen brikker, som er større end andre. Den udvikling, vi ser, er, at borgere, virksomheder og arbejdskræft vil søge mod de større byer. Ejendomsinvestorer vil også sætte sig, der hvor der er vækst. Det er jo fantastisk at være i Aarhus' situation, hvor vi sammen med hovedstaden har den højeste vækst i landet, siger Jan Beyer Schmidt-Sørensen.