Aalborg raser: Aarhus Havn skal være ny port til Grønland

Grønlandshavnen i Aalborg er for lille. Derfor vil Royal Arctic Line flytte til den langt større Aarhus Havn

Foto: Google Maps / Colourbox

Royal Arctic Line ønsker at forlade Grønlandshavnen i Aalborg og i stedet rykke til Aarhus i 2019. Foto: Henning Bagger - Scanpix

1 af 2

I fremtiden skal Aarhus Havn være centrum for en stor del af den danske skibstrafik til Grønland.

Flere medier fortæller, at selskabet Royal Arctic Line har besluttet at flytte sine aktiviteter væk fra Aalborg, som ellers har været base for skibstrafikken til Grønland i 45 år.

Royal Arctic Line ønsker sammen med det islandske rederi, Eimskip, at bygge nye skibe til Grønlands-handelen. De nye skibe er for store til Grønlandshavnen i Aalborg, og derfor ønsker selskabet i stedet at anvende Aarhus Havn fra 2019.

Læs også Guten Tag! Tyskere kommer til Aarhus og runder rekordår af

I Grønland er det meningen, at den nye atlanthavn i Nuuk skal overtage funktionen som basishavn, oplyser KNR.

Royal Arctic hed tidligere Den Kongelige Grønlandske Handel. Planerne om at forlade Nordjylland til fordel for Aarhus i 2019 har vakt stor opstandelse i Aalborg.

I en pressemeddelelse skriver bestyrelsesformand for Aalborg Havn og socialdemokratisk borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen at Royal Arctic Line kan imødese et erstatningskrav på ikke mindre end 200 millioner kr., hvis selskabet trækker sig fra Aalborg inden 2022. 

Læs også Tre sejlende betonkvinder er nu på vej mod Randers Havn

Aalborg Kommune har ifølge borgmesteren foretaget store investeringer på Grønlandshavnen i tiltro til, at Royal Arctic Line ville overholde aftalen om at benytte Aalborg Havn som basishavn.

- Erstatningskravet på 200 millioner kr. er Aalborg Havns juridiske og økonomiske rådgivere kommet frem til på baggrund af en markant forkortet nedskrivningsperiode på de store investeringer, siger borgmesteren i pressemeddelelsen.