Kulturåret slutter: Museer skal ride videre på succesen

Aarhus 2017 har haft stor betydning for en række østjyske kulturinstitutioner. De regner med, at kulturåret vil kunne mærkes helt ind i 2018

02:05

Se videoen om kulturinstitutionernes store succes under kulturåret. De regner med, at det fortsætter.

Kulturhovedstadsåret er snart ved at være ved sin ende. Et år der har budt på masser af kulturelle oplevelser på museer, teatre og andre institutioner i Østjylland. Flere steder er besøgstallene eksploderet og pengene er rullet ind. Men nu er markedsføringen slut og pengekassen med kampagnemidler er brugt op.

Det kommer dog ikke til at stoppe Fregatten Jylland i Ebeltoft, som er en af de kulturinstitutioner, der er strøget frem. Her de som en del af Aarhus 2017 udstillet nogle modelskibe, der blev brugt under åbningsceremonien for den store kulturfest.

Fregatten Jylland er en af de kulturinstitutioner, der har haft gavn af Aarhus 2017.

- Vi har fået nogle gæster, som måske ellers ikke var kommet og havde besøgt Fregatten Jylland. Og så er vi blevet inspirerede til at starte vores egen modelskibsudstilling i det nye år, siger Lars H. Olsen, der er direktør for Fregatten Jylland til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har et meget større potentiale, end vi vidste

Også Museum Jorn i Silkeborg har nydt opmærksomheden, som kulturåret har bragt med sig. Museet har fordoblet deres besøgstal i 2017, og de er sikre på, at succesen vil få betydning i 2018 og fremefter.

- Jeg er overbevist om, at vi kan mere, og takket vær Aarhus 2017 har vi vist, at vi har et meget større potentiale, end vi selv var bevidste om, siger Lucas Haberkorn, museumsinspektør på Museum Jorn.  

Museum Jorn i Silkeborg har fordoblet deres besøgstal under kulturåret.

Hos Aarhus Teater har kulturåret også haft sin betydning. De har ikke set et større salg af billetter til teatrets forestillinger i 13 år. Teaterdirektør Trine Holm Thomsen mener, at det skyldes et bedre forhold til erhvervslivet, men også et bedre forhold til de andre kulturinstitutioner.

- Vi har oplevet, at vi har ville hinanden. Vi har ikke været konkurrerende, men har faktisk kommet rundt og har set hinandens ting, og har talt utroligt meget sammen. Og det kan jo gavne fremadrettet, at man fremover får lyst til at lave flere ting sammen, siger Trine Holm Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Trine Holm Thomsen, der er direktør for Aarhus Teater har oplevet et langt bedre samarbejde med erhvervslivet og de andre kulturinstitutioner under Aarhus 2017.

Det har de også oplevet i både Ebeltoft og Silkeborg.

- Den helt store arv efter 2017 er, at vi er begyndt at samarbejde på en helt anden måde med private virksomheder og andre institutioner. Så 2017 har skabt en ramme, som vi vil arbejde videre med i fremtiden, siger Lars H. Olsen, direktør for Fregatten Jylland.

Kulturhovedstadsstafetten blev i dag givet videre til de næste byer. Det er hollandske Leeuwarden-Fryslân og Valletta på Malta, der er Europæiske Kulturhovedstader 2018. I morgen lukkes kulturfesten med en stor afslutningsceremoni.

02:05

VIDEO: I dag blev kulturhovedstads-stafetten givet videre på Aarhus Rådhus. Se indslaget om ceremonien her. 

Luk video

Sådan har Aarhus 2017 fordelt millionbudgettet

Kulturhovedstadsåret har budt på alt fra teater, koncerter, udstillinger (fra små, smalle arrangementer til store, folkelige events). Det har været et år, som har budt på mange oplevelser, OG også har kostet en del millioner kroner.
Aarhus 2017 har fordelt et millionbudget således:

Cirka 325 millioner er gået til events

Cirka 62 millioner er brugt på markedsføring

Cirka 71 millioner kroner er gået til administration

Ud af et samlet budget på 459 millioner er udgifterne løbet op i cirka 457 millioner kroner.

For det beløb har østjyderne - og andre interesserede - fået 450 unikke events. Flere af dem er blevet vist flere gange, hvilket betyder, at der samlet set har været cirka 10.000 arrangementer.

Se indslaget om kulturinstitutionernes succes øverst i artiklen.