TV2 Østjylland
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
  • Åbent hus
  • Tip os
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
  • Åbent hus
12. feb 2023, kl. 11:27
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tragisk historie bag facaden: Frederik afvist på TV

Frederik Svinth ved, hvor vigtigt det er at have nogen at tale med, når livet gør ondt. Nu vil han lære andre mænd at blive bedre til at tale sammen.

Frederik Svinth bor i Rosmus på Djursland med sin kone og tre børn.
Frederik Svinth bor i Rosmus på Djursland med sin kone og tre børn. Foto: Pressefoto
  • ANSO
    Anette Solgaard
    Lokalreporter i Syddjurs Kommune

Nul kroner og en afvisning på landsdækkende TV.

Det lyder måske ikke som drømmescenariet, men for Frederik Svinth fra Rosmus på Djursland var det alligevel held i uheld, da Jesper Buch og de andre ‘løver’ vendte tommelfingeren nedad i DR-programmet ‘Løvens Hule’.

- Den hardcore Jesper Buch'ske profit-profit-profit-tilgang til vækst er ikke noget for mig. Det er ikke de værdier, jeg har. Jeg har en klar mission med mit arbejde, og jeg vil selvfølgelig gerne kunne tjene penge på det, men jeg kommer ikke til at arbejde mig selv ihjel, siger 35-årige Frederik Svinth.

Hans mission er at få mennesker - særligt mænd - til at tale mere og bedre sammen.

Gennem sin virksomhed Snak, som han oprettede for 10 år siden, sælger han 25 forskellige samtalespil, ligesom han også har holdt mange hundrede foredrag om venskab og ensomhed og skrevet en bog om emnet.

Frederik Svinth medvirkede i anden episode af den nuværende sæson Løvens Hule.
Frederik Svinth medvirkede i anden episode af den nuværende sæson Løvens Hule. Foto: Per Arnesen - DR

Tidligt behov for dybe samtaler

Men for at forstå Frederik Svinth og hans kæphest om gode samtaler skal vi skrue tiden tilbage.

Han oplevede nemlig tidligt et behov for at kunne tale om svære ting, for han er vokset op med en psykisk syg søster.

Men mange af drengene på hans alder kunne ikke rigtigt finde ud af at tale om andet end fodbold og computerspil. Da han kom på efterskole, oplevede han, at pigerne var mere modne og åbne for at tale om svære ting, så det opsøgte han og øvede sig i med dem.

Som ung fyldte det også meget for ham - det her med hvordan man får gode, tætte venner og dybe samtaler. Så da han skulle søge ind på kaospilotuddannelsen i Aarhus og i den forbindelse skulle finde på et projekt som en del af adgangsprøven, fik han idéen det første samtale-kortspil.

- Jeg ville gerne lave et sted, hvor folk mødtes for at blive bedre venner. Men i stedet for en café eller noget, fandt jeg på, at 'stedet' måske bare kunne være noget så simpelt som et kortspil, siger han. 

På samtalekortene er der både seriøse og sjove spørgsmål med forskelligt fokus.
På samtalekortene er der både seriøse og sjove spørgsmål med forskelligt fokus. Foto: Pressefoto

Ulykken

På det tidspunkt vidste han endnu ikke, hvor meget han ville få brug for venner, han kunne have svære samtaler med. Han vidste ikke, hvilken sorg der lige rundt om hjørnet ville trække tæppet væk under ham.

For i sommeren 2010 drog seks unge mænd op til en hytte i det sydlige Norge. På en sejltur gik bådens motor i stå, og båden kæntrede. De seks mænd kæmpede for livet i bølgerne. To overlevede. De øvrige fire druknede.

Frederik Svinth var venner med dem alle. To af dem spillede han i band med. Og fra den ene dag til den anden havde han mistet dem.

- Jeg var 23 år og havde en følelse af, at nu skulle livet sådan rigtigt i gang, og drømmene skulle udleves. Og så væltede det hele, siger han.

Det var enormt voldsomt. Hele det første år efter ulykken hang jeg ikke sammen.
Frederik Svinth

Frederik Svinth skulle til at begynde på sit drømmestudie som kaospilot, hvor han endelig var kommet ind i tredje forsøg. Han og hans band var netop blevet færdig med sange til deres første album, som de skulle i studiet og indspille. Og så skete ulykken.

- Det var enormt voldsomt. Hele det første år efter ulykken hang jeg ikke sammen, og på et tidspunkt var jeg ved at gå helt i hundene. Men efter årsdagen for ulykken kom der et slags vendepunkt for mig, hvor jeg begyndte at tale om savn i stedet for altomsluttende sorg. Sorgen skulle ikke spise mig, siger han.

Indtil videre er der 24 forskellige kortspil og et brætspil. Der er 14 nye spil på vej i produktion.
Indtil videre er der 24 forskellige kortspil og et brætspil. Der er 14 nye spil på vej i produktion. Foto: Pressefoto

Venskaber er arbejdet værd

For Frederik Svinth blev tragedien et bevis på, hvor vigtigt det er at have tætte relationer, man kan tale med. Relationer, der har din ryg. Relationer, der kan hjælpe dig på benene, når du er faldet.

Nogle af hans venner kunne godt være i de svære, sorgfulde samtaler, mens han i andre relationer skulle lære det hen ad vejen.

Jeg føler mig heldig ved at have en naturlighed i som mand at kunne tale dybt med mine kammerater.
Frederik Svinth

De venner, han mistede i ulykken, var nogen af dem, han havde opbygget dybe relationer til. 

Men i stedet for at blive opgivende mindede han sig selv om, at gode venskaber er noget, der virkelig er værd at kæmpe for. Uanset hvor ondt det kan gøre.

- Jeg tænkte, at det, jeg havde mistet, kunne jeg skabe igen. Ikke med dem og ikke det samme. Men fordi jeg vidste, hvor godt det kunne være at have den slags venner i sit liv, syntes jeg også, det var værd at kæmpe for at opbygge igen, siger han. 

Frederik Svinth har som ung lært, hvor vigtigt det er at have venner, man kan have dybe, gode samtaler med.
Frederik Svinth har som ung lært, hvor vigtigt det er at have venner, man kan have dybe, gode samtaler med. Foto: Pressefoto

Gode samtaler som fundament

Og nu er Frederik Svinths livsmission altså at give glæden ved den dybe samtale og den helt nære relation videre til andre mænd.

- Historisk set har det været strategisk dumt for mænd at være sårbare, så de kan godt være lidt nogle amøber, når det kommer til den slags. Jeg tror, det grundlæggende er sværere for mænd, siger han.

- Jeg føler mig heldig ved at have en naturlighed i som mand at kunne tale dybt med mine kammerater. Og det er til dels en gave, der kom af den smerte og sorg, jeg oplevede, siger han. 

Venskaber er ikke noget, man får. Det er noget, man skaber.
Frederik Svinth

De samtalespil, han har udviklet, handler dog ikke om at øve sig i at krænge sit hjerte ud, når man er i sorg. Formålet med spillene er at lære hinanden at kende og øve sig i gode samtaler, hvad end emnet måtte være, og derigennem opbygge et stærkt fundament. .

- Venskaber er ikke noget, man får. Det er noget, man skaber. Og hvis vi skal blive bedre til at være sammen, skal vi kende hinanden godt - og finde nogen, der godt kan lide os, selvom de har lært os at kende, siger han. 

Frederik Svinth har gennem årerne holdt omkring 750 foredrag om venskaber og ensomhed.
Frederik Svinth har gennem årerne holdt omkring 750 foredrag om venskaber og ensomhed. Foto: Pressefoto

Anderledes indstilling til iværksætteri

Tilbage i DR-studiet stod Frederik Svinth foran ‘løverne’ og præsenterede sin mission med et ønske om en investering på 200.000 kroner for 10 procent af sin virksomhed.

Og selvom en del af ham gerne ville have en investor med ombord, er der også en del af ham, der er glad for, at det ikke gik sådan.

- Jeg tror, jeg har en meget anderledes indstilling end løverne. Og jeg har faktisk heller ikke lyst til at tilbringe så mange timer sammen med dem, for jeg tror, jeg kunne komme til at føle mig lidt nedgjort. Som til et møde med ens bankrådgiver, der har en masse regler om, hvad det rigtige rådighedsbeløb er, siger han.

Min virksomhed er ikke til for penge.
Frederik Svinth

- Det der med at arbejde og være tilgængelig i døgndrift og aldrig holde ferie er fuldstændig hul i hovedet, synes jeg. Man skal måle succes ud fra andet end penge, siger han.

- Min virksomhed er ikke til for penge. Det er den selvfølgelig i lavpraktisk forstand, fordi jeg gerne vil have løn og kunne ansætte en til at lave regnskaber for mig og den slags. 

- Men det skal ikke være vækst for vækstens skyld. Det er, fordi det er fedt at kunne gøre en forskel, og det håber og tror jeg, at bedre samtaler mennesker imellem kan, siger Frederik Svinth.

Stor fremgang efter TV

I dag har virksomheden vokset sig stor nok til at give overskud. Der er desuden ansat to medarbejdere, mens en partner er på vej ind i virksomheden som ny direktør.


Og selvom det ikke blev til en investering i DR-programmet, så har Frederik Svinths optræden alligevel skæppet i kassen.

- Den dag, programmet blev sendt, sad vi med fjernsynet tændt og havde stillet en computer ved siden af, så vi løbende kunne følge med i besøgstallene på vores webshop. Det var helt vildt. Den første aften var der 70.000 besøgende - på en god dag er der normalt 3.000, siger han og fortæller, at der også er kommet 50 nye forhandlere til. 

Så måske fik Frederik Svinth alligevel opfyldt sin drøm. Måske skaber hans spil flere gode samtaler rundt omkring. 

Del
facebook mail

Mest sete

  • rudolf steiner-skolen aarhus

    Chok på skole: To børn forsvandt sporløst - fundet mange kilometer væk

    Fre 19:55
  • Vanrøgt af hund

    Hund aflivet efter brutal behandling i park

    Fre 13:34
  • Memets

    Gjorde studerende syge på stribe - nu får de kæmpebøde

    Fre 08:25
  • Lukning dronningborghal

    Farlig hal lukkede pludselig: Efter et halvt års kaos, kan formanden se fremad

  • Bilister parkering

    400 % dyrere at have bil: - Det er megairriterende

  • ulykke krondyr

    71-årig mister livet efter kollision med krondyr

  • Anna-Marie er glad for sin cykel

    Nyt våben mod cykeltyveri skabte kø

  • Nicolai Wammen

    Wammen afviser flere penge til kommuner i knæ

  • rudolf steiner-skolen aarhus

    Chok på skole: To børn forsvandt sporløst - fundet mange kilometer væk

Tilmeld dig TV2 Østjyllands nyhedsbrev og bliv opdateret hver dag

Ved at klikke på 'Tilmeld' accepterer du vores privatlivspolitik.
  • nete ankerstjerne

    Vrede over budget: - Vores børn er ikke noget værd - det bliver jeg ked af

  • hells angels lystrup

    Politiet lukker rockerborge øjeblikkeligt

  • Vanrøgt af hund

    Signe delte opslag på Facebook - to dage efter rykkede politiet ud

  • skybrud

    Varsler om skybrud

  • Kasper stod forrest, da katastrofen truede hele byen

  • familien dreyer

    97-årig blev efterladt på gulvet: Nu kommer der millioner til ny nødkaldsordning

  • Vanrøgt af hund

    Hund aflivet efter brutal behandling i park

  • Narkofabrikken
    retsvæsen retten justitia Vestre Landsret Viborg landsretten apr11

    Ankesag om narkofabrik: Massiv kritik af anklagerne

  • Dronningborghallen

    Budgetaftale på plads i Randers: Ny hal på vej i Dronningborg

TV2 Østjylland

Kontakt

  • Tip os
  • Sig din mening
  • Send klage
  • Find medarbejder
  • Book rundvisning
  • Sponsorater
  • Reklamer

Om os

  • Hvem er vi?
  • Udviklingsblog
  • Bestyrelse
  • Repræsentantskab

Job uddannelse

  • Ledige stillinger
  • Erhvervspraktik
  • Journalistpraktikant
  • FTP-elev

Services

  • Tekstet for hørehæmmede
  • Public service
  • Sådan ser du TV2ØJ
  • Nyhedsbrev
  • Privatlivspolitik
  • Cookies
TV2 Østjylland Skejbyparken 1, 8200 Aarhus N redaktion@tv2oj.dk (+45) 8742 4242
facebook linkedin instagram youtube tiktok
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. TV2 Østjylland forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4.
Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt Pressenævnet