Kvinder til kamp mod den fede madkultur: Savner de små portioner

Irene Kjærgreen og Lenette Thomsen er godt trætte af buffeter og jydernes store fokus på, at meget mad er god mad

Vi kender alle synet af den. Mange af os savler over den bare ved tanken. Overflødighedshornet af mad. Danskernes livret. Buffeten.

Nu vil to kvinder fra Randers gøre op med tanken om, at store mængder mad altid er det bedste. De vil ændre vores madkultur.

Irene Kjærgreen og Lenette Thomsen er begge småtspisende og oplever nærmest hver gang, de tager ud at spise, udfordringer med at finde noget, der passer til dem.

quote Vi lever i en tid, hvor mange går op i økologi og helse, bare ikke når vi tager ud at spise. Og samtidig bliver vi sure på folk, der bliver tykke.

Irene Kjærgreen, Randers

- Som regel er det spild af penge for mig at tage ud at spise. Enten er portionerne alt for store, eller så er der buffet, og det er virkelig bare penge ud ad vinduet, fortæller Irene Kjærgreen.

- Det er sjældent, jeg kan nyde både en forret og en hovedret ligesom alle de andre. Mange går efter et sted med buffet, og det har vi meget af i Randers. Og her har gæsterne bare ikke det der filter med at være mæt, supplerer Lenette Thomsen.

Børnemenuen er ikke altid fed

På dem virker det til, at randrusianerne og for den sags skyld også mange andre jyder går efter steder, hvor de kan spise så meget som muligt så billigt som muligt.

- Det er da skræmmende. Vi lever i en tid, hvor mange går op i økologi og helse, bare ikke når vi tager ud at spise. Og samtidig bliver vi sure på folk, der bliver tykke, siger Irene Kjærgreen.

De to kvinder ville ønske, at restauranter tilbød hovedretter i mindre portioner eller andre alternative til folk som dem.

- Vi får tit at vide, at så kan vi da bare tage fra børnemenuen, men der er det altså oftest pasta kødsovs, pomfritter og fiskefilet, der er at vælge imellem, og jeg vil da også gerne have noget interessant, forklarer Irene Kjærgreen.

Kan I ikke lide maden?

I langt de fleste tilfælde må de efterlade en stor del af maden på tallerkenen, og det oplever de også som et problem.

- Så spørger tjeneren tit, om vi da ikke kan lide maden, men det er altså ikke derfor, vi ikke spiser op. Vi kan bare ikke spise så meget, siger Lenette Thomsen.

Lenette Thomsen lavede opslaget herunder på Facebook for at skabe en debat om madkulturen. Og debatten rullede derudaf.
Lenette Thomsen lavede opslaget herunder på Facebook for at skabe en debat om madkulturen. Og debatten rullede derudaf.

Hun har sukkersyge og spiser flere mindre portioner i løbet af dagen, og Irene Kjærgreen har fået indsnævret mavesækken i en gastric bypassoperation. Så de har begge deres grunde til at spise mindre, men møder også andre uden sygdomme, som har det på samme måde.

De er dog stadig en minoritet i vores samfund ifølge ernæringsekspert Christian Bitz, der i mange år har kæmpet samme kamp som de to randrusianere.

Buffet er vores yndlingsret

- Buffet er danskerne yndlingsret, især når vi er ude. Og det er videnskabeligt bevist, at jo flere retter, der er at vælge imellem jo mere spiser vi. Vi får svært ved at styre os, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Mange lever efter devisen, hellere skide det ud end smide det ud.

Christian Bitz, ernæringsekspert

Han rejser meget rundt i landet som foredragsholder og ser en betydelig forskel på folks madvaner i de store byer som København og Aarhus kontra provinsen:

- Når jeg bestiller en pariserbøf i København, får jeg et lækkert mindre stykke økologisk kød, imens det i Jylland nogle gange virker som om, at jeg får en halv ko. I Jylland er det værste stempel du kan få som restaurant, at dine portioner ikke er store nok.

Christian Bitz mener, at vi alle har et ansvar for at få ændret den usunde madkultur.
Christian Bitz mener, at vi alle har et ansvar for at få ændret den usunde madkultur. Foto: Erik Refner - Ritzau Scanpix

Hellere skide det ud end smide det ud

Christian Bitz er sammen med blandt andre 21 forskellige organisationer med i projektet Måltidspartnerskabet, hvor man vil gøre det nemt og trendy at spise sundere og mindre.

- Men det er op ad bakke. Det er en svær nød at knække, jeg har arbejdet på det i 10 år. Mange lever efter devisen, hellere skide det ud end smide det ud, siger Christian Bitz.

Ifølge ernæringseksperten er mange opdraget med at spise op, og det ligegyldigt om man stadig er sulten. Det oplever kvinderne fra Randers også.

- Mange fortsætter med at spise med øjnene. Det kan jeg bare ikke, jeg får det dårligt, siger Irene Kjærgreen.

Horesta: Ingen små portioner uden kunder

Når der er kunder, så er der også en restaurant. Sådan lyder det klare budskab fra Horesta, der ikke kan genkende kritikken af for få små portioner.

- Generelt er udbuddet passet til efterspørgsel. Så hvis der var nok, der gerne vil købe maden, så vil der også være nogen, der tilbyder det. Derudover kan det være et større problem, hvis gæsterne ikke bliver mætte af maden. Det kan derfor være et mere sikkert valg for restauranter at smide et par ekstra kartofler på tallerkenen. En gæst, der går hjem uden at være mæt kommer sjældent igen, siger Jakob Beck Wätjen, formand Horesta i Region Midtjylland.

quote Hvis man som gæst ikke ønsker at spise store portioner, så kan man jo med fordel nøjes med at spise forretter eller forret og dessert.

Jakob Beck Wätjen, Horesta

Derudover vil mindre portioner heller ikke blive ret meget billigere i kroner og øre. Det skyldes ganske simpelt, at lønudgiften til dem, der laver maden, ikke bliver billigere af at sælge mindre portioner.   

Lønnen er den samme

- Råvarerne betyder ikke så meget økonomisk, og løndelen er ligeså stor, når man laver små portioner. Derfor er det relativt dyrere at lave mindre portioner, og derfor vil prisen ikke nødvendigvis blive ret meget mindre, mener Jakob Beck Wätjen.

Hvad skal der til for at se anderledes udbud end i dag?

- Der skal være nok gæster, der gider at købe maden. Hvis man som gæst ikke ønsker at spise store portioner, så kan man jo med fordel nøjes med at spise forretter eller forret og dessert.

Men hvorfor satser så mange restauranter på buffeter?

- Hvis der kommer flere buffeter, så er det jo nok også et udtryk for, at efterspørgslen er der. Det kan handle om, at folk for eksempel ikke vil vente på maden, eller at de vil have mere udtryk for de vil have mere valg frihed, forklarer Jakob Beck Wätjen

Og han mener, at der faktisk er mulighed for spise på meget forskellige typer af restauranter i Østjylland.

- Jeg ser et meget mere varieret udbud af restauranter, og der kommer flere og flere forskellige typer af restauranter. Der er for eksempel restauranter med faste menuer, der er restauranter med buffeter, og sushi er også blevet meget populært.

Vi ville gerne have interviewet en af de store buffet-kæder Restaurant Flammen, men de ønskede ikke at være med.

21 procent foretrækker en buffet-restaurant

Untitled design (17)

play Sportschef er stolt af Sara Slott: - Den perfekte idrætsudøver!

3efa438d-ecd6-4e06-9370-231aedf766d9

Gode chancer for sol tirsdag

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Endelave ø færge

Nu kommer der nye gratis færgeruter: Her kan du få gratis billetter

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

Dagens mest læste