Skraldecafé får støtte: Laver 25-retters buffet gratis

To ildsjæle har sat sig for at gøre madspild til en ressource, der både kan mætte og skabe fællesskaber

Steffen Sand står sammen med sin kæreste Ann Brit Jørgensen bag Skraldecaféen, som er et aarhusiansk initiativ mod madspild.

Det er en lille mobil café, der samler overskudsmad, som både rig og fattig derefter bliver inviteret til at lave og spise sammen.

- Vi skræller madvarer i butikkerne, og så har vi et mobilt pop-up køkken, som vi kan stille ud hvor som helst. Ideen er, at alle laver og spiser maden i fællesskab og på den måde skaber nye fællesskaber, siger projektmager Steffen Sand til TV 2 | ØSTJYLLAND.

En menu bestående af skraldemad lyder for mange ikke super tillokkende, men ifølge Steffen Sand vil de fleste blive overrasket over, hvad der kan laves af mad direkte fra skraldespanden. 

- Som regel laver vi en buffet, og på tre timer kan vi nå op på 20-25 retter med kylling, oksekød og andre lækre ting. Det hele er gratis. Både de skrællede varer selvfølgelig, men også at komme og lave og spise det, siger Steffen Sand.

Skraldecafeen har eksisteret i godt et år og nu er der kommunale støttekroner på vej. Den støtte bliver på 200.000 kroner af Aarhus Kommune– og der er dialog om yderligere støtte, og de penge skal bruges fornuftigt – så der kan blive lavet mad i langt større omfang, end der gør nu.

- Vi har selv finansieret gildet indtil videre, men i kroner og ører har det virkelig ikke kostet særlig meget. Men vi har lagt et budget, hvori der indgår en deltidsløn til Ann Brit og mig og så en leje af lokaler. Vi vil gerne gøre skraldecafeen til et permanent sted, man kan komme, så vi kan bygge videre på de fællesskaber, der kommer fra pop-up cafeen, siger Steffen Sand. 

For ham er det naturligvis glædeligt, at man kan hjælpe folk med at få et måltid mad og en god snak, men i den ideelle verden var vi bedre til at udnytte maden som ressource, så der ikke var så mange, der manglede penge til mad, samtidig med, at vi smed så meget mad ud.

- Det sætter nogle spørgsmålstegn ved vores forbrugsvaner, at vi kan lave en buffet med 25 retter for ingen penge og kun med alt den mad, vi smider ud, siger Steffen Sand.

Steffen Sand og Ann Brit Jørgensen er kontanthjælpsmodtagere, der på grund af sygdom har haft svært ved at kunne passe et andet arbejde. Derfor er det målet, at Skraldecafeen kan blive deres hovedbeskæftigelse. 

Og en vigtig pointe for det nu kommunalt støttede projekt er, at det bestemt ikke kun er hjemløse og socialt udsatte, der er velkomne til at komme og lave og spise den gratis buffet.

- Alle er velkomne – lige fra bankdirektører til hjemløse. Vi vil gerne opbygge nogle nye og anderledes fællesskaber. Det er det, der skaber magien. Så kan man se, at den ældre hjemløse herre laver pandekager med et barn eller en direktør, og så opstår der et fællesskab der, hvor de i bussen havde gået en kæmpe bue udenom hinanden, siger Steffen Sand.

Læs mere om Skraldecafeen på deres Facebook-side her, hvor du også kan finde information om hvor og hvornår cafeen ’holder åbent’ næste gang. 

Nedenfor kan du se en udgave af "Livet + det løse" fra foråret, hvor Ann Brit Jørgensen og Steffen Sand udstyret med pandelamper tager rundt og skralder mad i butikkernes affaldscontainere. 

 

Breaking
20210114-143425-L-1920x1277we

Sygeplejersker varsler strejke

AGF-Sønderjyske

Sådan kommer det til at foregå, når tusindvis af fodboldfans i dag skal på stadion

Skærmbillede 2021-04-22 kl. 11.21.28

Politiet søger vidner efter slagsmål mellem flere mænd onsdag aften

20200518-130319-L-1920x1348we

Politiet om genåbning af barer: Der var højt humør hele vejen

Skærmbillede 2021-04-21 kl. 21.42.15

play Forsker støtter lempelse af dyrelov: - Vi har med kompetente dyr at gøre

Hjemmeundervisning

liveblog COVID-19 LIVE: Gymnasier vil have lov at åbne på fuldtid

Dagens mest læste