Udenom Systemet - Historien om rapmusikken fra Aarhus V

Udenom Systemet, med rapperen Marwan og produceren Cha-D som værter, er en rå og sårbar fortælling om musikken og livet i ghettoerne i Aarhus V. Det er fortællingen om hvordan musik kan være vejen ud af kriminalitet, om nabolagets broderskab og et massivt savn til røddernes hjemland. Det er fortællingen om livet i ghettoen, hvor de fleste beboere har set ting, som ingen burde se.

I podcasten dykker de to aarhusianske O.G’s ned i den strøm af ord, musik og kunst, der flyder under betonblokkene og binder kvartererne og generationerne sammen. Cha-D og Marwan inviterer den nye generation af talentfulde unge artister i studiet, som blandt andet Shooter Gang, Dibset, MD og Baloosh, for at tale om, hvor de får inspirationen til deres kontroversielle tekster fra.

1:9 - Rappens fødested; Aarhus V

Der sker noget vildt i Aarhus V! Lige nu under blokken, lige her. I ghettoen. Ord og beats skydes ud fra en ny generation af musikere – men det er ikke første gang, det sker. For som Marwan kæphøjt siger: Hiphoppen stammer ikke fra USA, den stammer fra Aarhus V.  

2:9 - Det’ os

Marwan glemmer aldrig første gang, han blev kaldt perker. Han tudede. Indtil han reclaimede ordet, og kaldte sit album for P.E.R.K.E.R . Et album til og fra alle dem, der er blevet kaldt perkere. 

3:9 - Shooter Gang: Gadens journalister

Tan fra Shooter Gang beskriver sig selv som "gadens journalist". Han fortæller om dét, der sker på gaden, som er en helt anden version end den, som medierne og myndighederne fortæller. På samme måde vil Dinero ikke bare rappe om fis og ballade. Musikken, som han udgiver med Shooter Gang, fungerer som et talerør, der giver stemme til de oplevelser, som han får fra gaden. 

4:9 - Mit Nabolag

Hvis nogen skal fortælle dig, hvordan det er at bo og leve i Gellerupparken, så er det Cha-D. Han og hans forældre har nemlig boet i en af Danmarks største ghettoer i årtier. Her har han set alt fra knivstikkeri, til en hest gemt under blokken og en mand, der blev kastet ud fra en altan. I Gellerupparken kan alt ske! 

5:9 - Dibset: Young & Lit!

Dibset er inspireret af Tupac, og sætter igennem sine tekster ord på, hvad der foregår i ghettoen. Derfor skriver han tekster til venner og bekendte, der har brugt nogle af deres unge år i fængsel. For måske er man ikke ung for evigt? Måske er man ikke usårlig? 

6:9 - Min blok, min far: fra en artig dreng til en bandit

Som ung i ghettoen lærte Marwan og Cha-D at begå sig på blokkens præmisser. Marwan beskriver, at han ikke var bange for noget - undtagen sin fars reaktion og skuffelse. Men relationen til forældre kan være svær. Derfor er budskabet fra Marwan, at man skal huske at snakke med sine forældre. For en dag er de væk.

7:9 - MD laver Big Man Moves

Der er gang i MD’s business og derudover er han far til to – ligesom Marwan. Men hvordan er man egentlig en god far? Og hvad er vigtigt at give videre til den næste generation?

8:9 - Mine rødder, mit savn

En aften ringer Cha-D's telefon. Det er Marwan. “Hey! Vi skal til Palæstina. I morgen!”. Men rejsen til det deres andet hjemland, og jagten på at forstå deres rødder, går slet ikke som forventet. Alligevel bliver rejsen bliver til et nummer: Drama. Et nummer, der gik rent ind hos artisten Baloosh.

9:9 - Selvgjort er velgjort!

I et fængselsbibliotek falder Marwan over en bog om ordsprog. Selvgjort er velgjort. Marwan elsker det! Han elsker det så højt, at han stjæler bogen. For uanset hvor hårdt livet er, eller hvor svært, det kan være, så er der en vej, hvis man knokler. Hela hela! 

Værter: Cha-D og Marwan

Redaktør: Karen Straarup og Viktor Reddersen

Hovedtilrettelæggelse, klip og lyddesign: Troels Kampmann Kjær

Tilrettelæggelse, interview og produktion: Signe Backs og Rebekka Nørum

Podcasten er produceret af Frekvens Media for XOR. XOR er en del af TV2 Østjylland.