Pres på fødegangen: Flere køber private fødselshjælpere

Det stigende pres på fødegangene får flere til at alliere sig med en privat fødselshjælper som Astrid Givard Frederiksen

Sara Fritzner fra Hinnerup var ikke i tvivl, da hun skulle føde Johan for knap et år siden.

Hun hyrede en privat fødselshjælper - en såkaldt doula.

- Vi gjorde det, fordi det var vigtigt for mig, at der var én hos mig og min mand hele tiden, som kunne støtte os, fordi jeg simpelthen ikke turde have udvidelsesveerne alene, siger hun.

Det var Astrid Givard Frederiksen, der hjalp Sara Fritzner i forbindelse med fødslen. Hun har oplevet, at antallet af kunder er mere end fordoblet på fem år. 

Astrid Givard Frederiksen ser en klar sammenhæng mellem presset på fødegangene og hendes voksende kundekartotek.

- Vi hører rigtig meget om, hvor travlt jordemødrene har på fødegangen - og at kvinderne bliver ladt alene, fordi der ikke er tid til at tage sig af dem, siger hun. 

Det kan have store konsekvenser, hvis fødslen ikke går som planlagt.

- I værste fald kan det gå udover tilknytningen mellem mor og barn, og måske kan mor risikere at udvikle efterfødselsreaktioner på en eller anden måde, siger Astrid Givard Frederiksen.

Sara Fritzner er glad for, at hun allierede sig med en privat hjælper:

- Astrid kom jo ud og snakkede med os flere gange inden fødslen, så hun vidste, hvad vi ville have, og hun kunne på den måde tale vores sag, for man kan ikke tale sin egen sag, når man er i fødsel. Det er i sagens natur umuligt.

Du kan se hele indslaget øverst i artiklen.