Bistad sætter honningbier ud: Det er vigtigt, at vi har dem

Rundt omkring i hele verden dør bier. Det kan blive et problem, da de er med til at bestøve vores afgrøder. Men man kan selv hjælpe til, at bierne får bedre levevilkår

01:15

- Det er en fuldstændig fantastisk verden. De kommunikerer på en måde, som vi mennesker kunne lære meget af.

Det er vigtigt, at vi har bierne, for de står for en tredjedel af bestøvningen af hele verdens fødevareproduktion

Lene Kiel, Leder af Bistad

Lene Kiel har været hobbybiavler i 12 år og er daglig leder af Bistad, som er en socialøkonomisk virksomhed, der beskæftiger udsatte borgere.

Bistad har honningbier rundt omkring i Østjylland og især i Aarhus.

- Bierne er et truet dyr i dag. Der har været en masse død rundt omkring. Det er vigtigt, at vi har bierne, for de står for en tredjedel af bestøvningen af hele verdens fødevareproduktion, siger Lene Kiel til TV2 ØSTJYLLAND.

De mangler føde

Rundt omkring i verden har man oplevet, at bier dør. Det kan der være mange grunde til, blandt andet pesticider eller mider, som kan gøre dem syge. Men især manglen på føde er et problem for både honningbier og vilde bier.

Lene Kiel er leder af Bistad, som sætter honningbier ud i Østjylland

-Herinde i byen bliver der ved med at være en stor variation af blomster, hvor bierne kan hente nektar i. Ude i oplandet, når rapsen er færdig med at blomstre, så er der ikke noget at hente. Der taler vi altså slut maj måned, siger Lene Kiel. 

Bierne bestøver frugttræer og bærbuske - men også raps. I de mere sydlige himmelstrøg bestøver de også tomater, peberfrugter, kakao, mango og kaffe.

Bybier

Bistad har sat bier op rundt omkring i Aarhus by, men her har kommunen været nødt til at indføre en politik om at stoppe med flere honningbistader, da man er urolig for, at det kan gå ud over de vilde biers levevilkår.

Derfor sætter Bistad i dag honningbier op rundt omkring i skovbrynene og på landet.

- Der bliver færre af dem, og det er vigtigt, at vi passer på dem, og vi sørger for at der er biodiversitet nok, siger Lene Kiel. 

Læs også Aarhusianere kæmper for mere vild natur i byen

Man kan også hjælpe til derhjemme, hvis man vil bierne det bedste.

- Hvis man er en helt almindelig borger, som ikke vil være biavler, så kan man lave et insekthotel. Samle nogle små pinde, hvor de vilde bier kan lave et bo. Det, det hele handler om er, at der er blomster, siger Lene Kiel.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.