Spaden kom i jorden: Hospitals-byggeri i Horsens sat i gang

Fremover kan flere patienter undgå at skulle skifte afdelinger før og efter en operation

Foto: Region Midtjylland

Foto: Region Midtjylland

1 af 2

Byggeriet af en ny, stor hospitalsbygning i Horsens er nu sat i gang.

Tidligere i dag, tirsdag, tog regionsrådsformand Bent Hansen (S) og hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen sammen første spadestik til den i alt 9.100 kvadratmeter store bygning, der får navnet 'Nye Nord'.

Nybyggeriet forventes at stå færdigt i efteråret 2018. Det kommer blandt andet til at rumme nye ambulatorier, nye operationsstuer, en ny intensivafdeling samt to nye etager med sengepladser.

Læs også Nyt hospitals-byggeri i Horsens: Sådan kommer du ind

Nu hvor det første spadestik er taget, er totalentreprenøren NCC klar til at begynde udgravningen til det nye byggeri, som bliver opført på hospitalets parkeringsplads ud mod Sundvej.

I løbet af oktober vil entreprenørfirmaet begynde at sætte spuns op – en væg af jernplader, som skal sikre stabiliteten omkring det nye byggeri. 

Når byggeriet står færdigt, er det sygehusets ambition, at halvdelen af patienterne kan undgå at blive indlagt på en sengeafdeling, før de skal opereres.

Derudover vil hver tredje blive udskrevet direkte fra det nye afsnit og dermed undgå at blive flyttet tilbage til en sengeafdeling efter en operation.

Læs også Horsens får nyt hospitalsbyggeri

Foruden byggeriet af 'Nye Nord' er der planlagt to andre større byggeprojekter, nemlig en udbygning af akutafdelingen og en tiltrængt opdatering af hospitalets cirka 45 år gamle højhus. Det oplyser Regions Midtjylland i en pressemeddelelse.

- Med det nye byggeri og den tiltrængte ombygning af hospitalets akutafdeling og højhus får vi skabt rammerne for nogle patientforløb med endnu bedre sammenhæng og tilhørende arbejdsgange. Det vil komme både patienter og personale til gode, sagde direktør for Hospitalsenheden Horsens Lisbeth Holsteen Jessen i en tale tidligere i dag.

De tre byggeprojekter koster i alt 800 millioner kroner.

FAKTA OM NYE NORD

Nybyggeri på 9.100 m2 (eksklusiv kælder) med plads til nye ambulatorier, nye operationsstuer, ny intensivafdeling og to nye sengeetager.

Byggeriet blev godkendt i Regionsrådet i 2015 og er det største af en række byggeprojekter, som gennemføres på Hospitalsenheden Horsens for i alt 800 mio. kr.

Entreprisesummen er på knap 200 mio. kr., hvortil kommer udgifter til udstyr, inventar og en række andre omkostninger. Byggeriet opføres i Energiklasse 2020.