Vil udvide åbningstiden

Regionerne vil ændre overenskomsten for at få speciallæger på arbejde om aftenen.

Patienterne får den bedste behandling, hvis det er speciallæger, som tager imod ved døren til akutmodtagelsen. Det mener Danske Regioner, der nu lægger maksimalt pres på speciallægerne under de igangværende forhandlinger om ny overenskomst.

Regionerne vil have lægerne til at åbne op for langt mere aften- og natarbejde, uden at der følger ekstra penge med, siger formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn Jens Stenbæk.

- Vi skal have lægerne, når patienterne kommer. Men i dag slutter lægernes normaltid klokken 18, så det hænger ikke sammen, siger Jens Stenbæk.
 
Antallet af indlæggelser er nemlig stadig højt i aftentimerne mellem klokken 18 og 22, viser en opgørelse fra Danske Regioner.

Horsens Sygehus er et af de steder, hvor man gerne vil have speciallægerne - eller akutlægerne, som de bliver kaldt - til at arbejde mere om aftenen.

I dag er der akutlæger på sygehuset fra klokken 7.30 til 20 om aftenen, men målet er at udvide speciallægedækningen til klokken 24 og på sigt få døgnbemanding, siger ledende overlæge ved Akutafdelingen, Ove Gaardboe.

- Jeg vil ikke så gerne slå på de store trommer og sige, det handler om menneskeliv. Men kvalitet i behandlingen betyder alt fra, at syge mennesker slipper for at vente på at få den rigtige tablet til i nogle situationer at være afgørende for at blive helbredt, siger han.
 
Ifølge formanden for Foreningen af Speciallæger, Erik Kristensen, giver de eksisterende aftaler dog allerede mulighed for at vagtsætte speciallæger hele døgnet, så længe regionerne blot vil betale for det.

Han vil ikke åbne for flere sene vagter:

- Lægerne arbejder mellem 40 og 60 timer i øjeblikket og har svært ved at afspadsere. Hvis man vil øge antallet af sene vagter, så ryger arbejdsmiljøet, og så stiger risikoen for utilsigtede hændelser. Det vil i sidste ende gå ud over patienterne, siger Erik Kristensen.