Vil forbyde hellige krigere

Det skal være strafbart at kæmpe i Syrien

02:25

1 af 2

Hvis unge fra Danmark vælger at deltage i borgerkrigen i Syrien, skal det have en konsekvens, når de kommer tilbage til landet.

De unges krigsdeltagelse skal nemlig gøres strafbar ved lov, mener den tidligere imam i Aarhus, Ahmed Akkari:

- Man skal ikke tage fejl. De her unge er krigerisk indstillede og hjernevaskede, siger Ahmed Akkari til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Forslaget kommer efter, at det er blevet anslået, at mindst 22 unge fra Aarhus-området er draget til Syrien.

Tallet vækker bekymring - også på Christiansborg, hvor retsordfører Tom Behnke (K) nu bakker op om Ahmed Akkaris forslag om at gøre det kriminelt at rejse til Syrien for at kæmpe:

- Dels skal vi sørge for, at de ikke når dertil, men vi skal også sørge for, at hvis de når dertil, så skal vi kunne skride ind og sige: "Hov, det vil vi ikke finde os i! Det vil vi ikke være med til!", siger Tom Behnke til TV 2 | ØSTJYLLAND.

En stor del af de 22 unge, som er rejst til Syrien, har haft sin gang i moskéen på Grimhøjvej i det vestlige Aarhus. En moské, som ifølge Ahmed Akkari har en stor betydning i hvervningen af de unge krigere:

- Miljøet på Grimhøjvej i Aarhus og også Åbyhøj-moskéen, som er somalisk, bærer en del af ansvaret for, at de unge udvikler de her sympatier og tanker, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND:

Også Syrien-kender, Naser Khader, har tidligere fortalt, at han har oplevet en sammenhæng mellem den aarhusianske moské og de unge, som rejser til Syrien. Han modtager jævnligt opkald fra pårørende til unge danskere, som har planer om eller allerede deltager i de syriske kamphandlinger.

Se et tv-indslag om de unge Syrien-krigere øverst i artiklen.