VIDEO: Jakob tegnede motorvej på serviet i 2002

For manden bag linjeføringen af Silkeborgmotorvejen er søndagens indvielse en fest

07:33

Foruden masser af glade silkeborgensere er hele parnasset af politikere, embedsmænd og endda kongelige i dag samlet for at indvie den nye Silkeborgmotorvej.

For Jakob Løchte er dagen dog endnu mere speciel end for de øvrige deltagere i indvielsen. Det var nemlig ham, der i sin tid tegnede den linjeføring, der nu er en realitet.

Jakob Løchte bor selv i Gudenådalen, og han stod tilbage i 1998 med udsigten til at skulle få en motorvej i baghaven. Det fik ham til at tage affære og senere tegne den linjeføring, der endte med at blive vedtaget i Folketinget. Linjeføringen går på et stykke af strækningen igennem Silkeborg by. 

Læs også Motionister dehydrerede i varmt motorvejsløb

Tegningen blev lavet på en serviet tilbage i 2002. I dag - 14 år senere - kan han se stregerne omsat til asfalt.

Ifølge Jakob Løchte ser motorvejen nogenlunde ud, som han forestillede sig tilbage i 2002.

- Siden da har der været et kæmpe apparat fra Vejdirektoratet i gang med en masse detailtegninger. De har gjort det endnu mere lækkert og endnu bedre. Men i det store og hele er det, som jeg fremlagde det dengang, forklarer han søndag eftermiddag i et direkte interview på TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Jakob Løchte kom med forslaget til Kombilinjen - en kombination mellem de to linjeføringer der var i spil indtil han gik ind i sagen. Foto: Vejdirektoratet

Selv om Jakob Løchte er glad for, at planerne for motorvejens linjeføring blev ændret, har han intet behov for at høste anerkendelse for sit arbejde.

- Jeg har ikke haft intentioner om at bringe mig selv i centrum på nogen måde. Det er uinteressant. Jeg er en almindelig borger, og det er det, der er det gode i sagen. At det kan lade sig gøre for en almindelig borger at få et projekt højt op i systemet og komme igennem det politiske system, selv om det nogle gange kan være svært ved store projekter, siger han. 

Læs også Borgmester: Motorvej giver mere tid til familien

- Det er derfor jeg stiller mig frem i dag. Det er ikke for at fremhæve min person, men for at repræsentere at demokratiet i Danmark virker.

Se et interview med Jakob Løchte i videoen øverst i artiklen.

TV 2 | ØSTJYLLAND sender søndag eftermiddag direkte fra åbningen af motorvejen. Se udsendelsen LIVE her.