Vestas-aktie i krise trods et godt marked

Analytikere: Dårlig ledelse skader den danske folkeaktie

Det tætteste man kommer på en dansk folkeaktie, Vestas, med hovedsæde i Randers, er ude i alvorlige problemer. Efter at kursen toppede for et par år siden i 692 kr. for en aktie, er prisen i dag nede omkring 140 kr.

Det sker på trods af at vindkraft er mere efterspurgt end nogensinde, og ifølge analytikere har mulighederne i vindmøllebranchen aldrig været større.

 

- Der er en meget begrænset tro på og tillid til, at Vestas kan vokse fremover. Ingen tror på selskabets egne langsigtede forventninger, og den manglende tillid til ledelsen påvirker helt sikkert også kursen negativt, siger Vestas-analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, som stadig oplever stor interesse for at investere i den danske vindpioner.

- Mulighederne har aldrig været så store i den her branche, som de er nu. Der er mange nye og spændende markeder undervejs, og vi ser, at branchen vokser 15 procent på årsbasis, siger Per Krogsgaard, som har været i vindindustrien siden 1978.  Han erkender, at det undervejs er blevet til flere nedture for Vestas, men forudser, at Danmarks vindmølleaktør også i fremtiden vil være blandt verdens største inden for sit gebet.

End ikke mistillid til atomkraft efter atomkrisen i Japan har for alvor smittet positivt af på virksomheden. Og i en undersøgelse blandt 113 analytikere foretaget af Økonomisk Ugebrev dumpede topchefen Ditlev Engel ned på pladsen som den næstringeste topchef herhjemme.

- En af de ting, som har været lidt trist at se, er, at Ditlev Engel i den seneste tid har prioriteret hovedsageligt at optræde på den internationale scene. Der er altså stadig en meget stor ejerskare i Danmark, og hvis man ønsker at genopbygge tilliden til de danske investorer, kan det jo ikke nytte noget, at man bare lader, som om Danmark ikke eksisterer, mener Charlotte Lindholm, direktør i Dansk Aktionærforening.