Unge hjælpes fra taxa til bus: Nu kan jeg komme ind til byen

En ny app og kyndig vejledning fra Aarhus Kommune har hjulpet en del unge med mentale problemer til selv at kunne køre i bus

02:30

Martin har gennem en stor del af sit liv været vant til at blive fragtet i taxa frem og tilbage mellem sit hjem og specialskolen Lyngåskolen i det nordlige Aarhus. Men nu han har lært at tage bussen takket være et nyt projekt.

Det giver ham generelt mere frihed i hverdagen, når han ikke længere altid er afhængig af taxaen.

- Nu kan jeg også tage ind til byen og kigge på unge damer, lyder det fra Martin.

Læs også Nu bliver det lettere for specialelever at tage bussen

Projektet går blandt andet ud på, at børn og unge med mentale udfordringer, der tidligere altid blev kørt i taxa, har fået træning i at køre med bus, og så har en ny app givet dem den nødvendige tryghed.

- Den hjælper mig rigtig meget, siger Martin.

Bliver straks ringet op

Det er Aarhus Kommune, som står bag initiativet, som udover at spare kommunen for penge til taxakørsel også gør en stor forskel for de unge, der nu har lært at køre med bus.

- Det kan virke helt banalt at hoppe på en bus, men det er det bare ikke for alle unge mennesker. Det her giver dem noget ikke at være afhængig hver eftermiddag af at blive hentet med taxa kl. 16. Nu kan de selv tage hjem ligesom kammeraterne, siger Søren Kronborg Petersen, projektleder Børn og Unge, Aarhus Kommune til TV 2 | ØSTJYLLAND.

En af de vigtigste funktioner i den nye app er en knap, der ved et tryk registrerer, hvor den unge befinder sig, og så ringer en ressourceperson fra kommune og guider personen på rette vej.

Læs også Gennembrud for handicapkørslen: Det her er en stor sejr

Fra kommunens side er det vigtigt at slå fast, at projektet ikke er sat i søen for at spare penge. Gennem det seneste år har man fået stor kritik for en spareøvelse med handicapkørsel.

- Vi havde også implementeret det, selv hvis det kun gik i nul, for det giver de unge så meget livskvalitet, siger Søren Kronborg Pedersen.

Det forventes, at man kan spare op mod halvdelen af den tidligere taxaudgift. Ikke alle børn og unge egner sig dog til at lære at tage bussen, så i fremtiden vil nogen stadig blive kørt med taxa.

Du kan se mere om den nye app og tiltaget i indslaget øverst på siden. Herunder kan du se et længere indslag fra Aarhus Kommune om Martin. 

06:20 Luk video