Unge giver deres konti væk og ender som strafbare mellemmænd

Bagmand køber sig til unges konto for at sløre sin identitet. De unge står tilbage med problemerne

Østjyllands Politi oplever i øjeblikket mange sager med unge, der er endt i kløerne på spekulative bagmand, der for et mindre beløb låner andres bankkonti. Især unge studerende ser en god og hurtig forretning i at give adgang til deres konti, men stort set altid giver forretningen bagslag.

- De unge ender som såkaldte mulddyr, og ofte slutter sporet ved dem. Derfor får de straffen, og udgangspunktet er en betinget dom. Så vi kan kun på det kraftigste advare mod at indgå sådanne handler med bagmænd, siger fungerende politikommissær hos Østjyllands Politi, Nicki Stylsvig, til tv2oj.dk.

Læs også Millionsvindel afværget i allersidste øjeblik

Forløbet i sagerne er sådan, at bagmændene på en måde har fået adgang til penge på ulovlig vis hos uskyldige ofre. Dem vil de have udbetalt uden at afsløre sig selv, og derfor tager de kontakt til unge, der så låner deres konti ud. Så bliver der typisk overført 15.000 kr. til den unges konto for herefter at blive hævet i en automat af bagmanden.

- Så står den unge tilbage med et forklaringsproblem på, hvordan de pludselig har fået adgang til pengene. Vi har hørt mange eventyrlige forklaringer, men tit kan vi let bevise, at de ikke er sande, forklarer Nicki Stylsvig.

Siden foråret har Østjyllands Politi haft i hvert fald 100 af disse sager med beløb helt op til flere millioner. I langt størsteparten af sagerne er det kun mulddyrene, der bliver straffet. Torsdag kører Østjyllands Politi dog en større sag mod en bagmand, der ventes at tilstå svindel for 1,8 mio. kroner.