Underbetalte ansatte

Gartneri underbetalte ansatte gennem flere år

Arkivfoto

Gennem flere år har gartneriet Rosa i Lading nær Aarhus benyttet underbetalt arbejdskraft. Det skriver Fagbladet 3F.

I løbet af perioden fra december 2009 og til foråret 2014 har østarbejdere tjent mellem 60 og 75 kroner i timen på det store gartneri, der producerer roser. Det viser en række lønsedler og kontrakter, som Fagbladet 3F har set.

Underbetalingen er sket til trods for, at gartneriet Rosa er medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og dermed har forpligtiget sig til at følge overenskomsten. Ifølge overenskomsten er timelønnen mindst 131 kroner i timen for normale timer, foruden tillæg og ekstra betaling for overarbejde.

Storforbruger af underbetalt arbejdskraft

Ifølge 3F er gartneriet Rosa storforbruger af underbetalt arbejdskraft, og at virksomheden omgår overenskomstens løn- og arbejdsforhold ved at kalde arbejdet for entreprise.

- Arbejdsgiverens syn på arbejdsforhold og løn til medarbejdere minder om det menneskesyn, som herremænd havde for mange år siden. Det er fuldstændig forrykt, og arbejdsgiveren skulle skamme sig. Virksomheden må følge danske normer, når den får udført arbejde i Danmark, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær hos Den Grønne Gruppe i 3F.

De ansatte har været hyret gennem vikarbureauer.

Fagbladet 3F har bedt ejer og direktør Harley Eskelund om kommentarer til gartneriet Rosas brug af underbetalt arbejdskraft gennem flere år.

- Jeg har ingen kommentarer. Farvel, siger Harley Eskelund og afbryder telefonforbindelsen.

Få minutter senere ringer Harley Eskelund tilbage. Ejeren af gartneriet Rosa oplyser, at virksomhedens bestyrelse på et møde netop har besluttet, at Fagbladet 3F's journalist vil blive politianmeldt, hvis han på ny ringer til gartneriet.