Udsigt til babyboom: Minister giver løft til fødeområdet

Skræddersyede fødselsforløb er et af de initiativer, som sundhedsministeren sætter i gang på fødeområdet

Foto: Loic Venance - Ritzau Scanpix

De kommende år vil der blive født flere og flere børn, og der er derfor brug for at styrke fødselsområdet. 

Læs også Jordemoder i Skejby: Vi har flere opgaver end vi kan løse

Det mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som fredag lancerer fire målsætninger. I Østjylland ligger der tre fødeafdelinger. Afdelingerne ligger i henholdvis Aarhus, Horsens og Randers. 

Det er selvfølgelig bevillinger, som kommer oveni det, som regionerne i forvejen skal bruge på at styrke fødselsområdet

Ellen Trane Nørby, sundhedsminister 

- Over de kommende år kommer vi til at se en 20 procents stigning i fødselstallet. Og det er rigtig glædeligt, men det er klart, at det kræver også nogle investeringer i det område, siger sundhedsministeren.

En af målsætningerne er, at der skal være skræddersyede fødselsforløb til de gravide, og lige prævis det, efterspørger jordemødrene på fødeafdelingen på Regionshospitalet Randers.

- Lige præcis de individualiserede tilbud er noget vi allerede nu arbejder på forbedre. At ministeren nu ønsker at sætte yderligere fokus på er meget glædeligt, siger kvalitets- og udviklingsjordemoder på Regionshospitalet Randers, Trine Fritzner til TV2 ØSTJYLLAND.

Generelt er Trine Fritzner meget positivt indstillet overfor ministerens udspil.

- Det rummer mange gode ting. Vi fagpersoner tænker meget på, at forebyggelse er vejen frem, og det lader til, at det også er noget, ministeren ønsker at fokusere på, siger Trine Fritzner.

70 millioner kroner afsat

Der er sat 50 millioner kroner af i øremærkede midler i økonomiaftalen for 2018 til at styrke hospitalernes fødeafdelinger. Derudover er der afsat 20 millioner kroner til at digitalisere den gravides vandrejournal.

- Det er selvfølgelig bevillinger, som kommer oveni det, som regionerne i forvejen skal bruge på at styrke fødselsområdet. Der siger det sig selv, at man er nødt til at investere mere i takt med, at der kommer flere fødsler over de kommende år. Det kommer jeg selvsagt til at følge tæt, siger Ellen Trane Nørby.

Læs også Jordemødre om økonomiaftale: Grotesk sted at rationalisere

Frem mod 2026 vil Danmark opleve en stigning i antallet af fødsler på 20 procent. Det viser en fremskrivning, som Danmarks Statistik har foretaget.

Her forventes der er at blive født 72.000 børn. I 2016 lå fødselstallet på godt 62.000.

02:19

I december 2016 stod jordemødre på Skejby Sygehus frem om et presset arbejdsmiljø.

Luk video