Trods krise i landbrug: Øko-skole er populær

Dansk landbrug er kriseramt og plaget af konkurser. Men trods det så søger flere elever til Kalø Økologiske Landbrugsskole

02:07

Trods trange kår i det danske landbrug, er der stadig en landbrugsskole her i Østjylland, der oplever stor søgning.

Kalø Økologiske Landbrugsskole har oplevet så stor søgning, at de har måttet lave ekstra hold.

To af de nye studerende er Søren Vang og Stine Schapir Birkholm. Begge har en drøm om, hvordan deres landsbrug skal være.

- Det vil være en lille gård, man kunne dele med andre og man kunne dyrke nogle gode produkter og hygge sig, siger Stine Schapir Birkholm, studerende ved Kalø Økologiske Landbrugsskole

- Det er en fantastisk måde at leve på. Og det er fedt, selvom der i de senere år har været en masse historier, at det er svært. Men hvis man vælger at gøre tingene på en anden måde, så tror jeg, at det godt kan lade sig gøre, siger Søren Vang, der er studerende ved Kalø Økologiske Landbrugsskole.

Uddannelsen mærker en hel klar tendens i de studerendes drømme, når de starter på skolen.

- De vil have fortrinsvis mindre produktioner. Mere alsidige produktioner, og højværdi-afgrøder. Eventuelt kombineret med gårdbutikker, hvor de kan afsætte deres ting, siger Nikolaj Houkjær, der er uddannelsesleder på Kalø Økologiske Landbrugsskole.

Trodser krisen

I de første seks måneder i år var der hele 133 konkurser i landbruget, hvilket er en stigning på 50 procent i forhold til sidste år.

Men de nye studerende på Kalø Økologiske Landbrugsskole er ikke afskrækket af, at danske landmænd har det svært økonomisk.

- Jeg håber på, at kunne dele det med nogle andre. Så det heller ikke bliver så stor en økonomisk byrde, siger Stine Schapir Birkholm.

Tror du ikke, der er nogen, der vil sige, at det er lidt for romantisk?

- Jo, det er det helt sikkert. Men det er da også en smule romantisk, det er det. Men jeg tror det er det små, der skal til for at ændre det store, siger Sofie Schapir Birkholm.

Skolen ved Kalø er den eneste økologiske landbrugsskole i Danmark.