Rådmand om unge udsatte i Aarhus: Vi gør rigtig meget

Mange udsatte unge ender i misbrug og hjemløshed

03:18

Dokumentaren ”Mors lille dreng på egne ben”, som følger den nu 19-årige Jørn, der siden sin fødsel haft et liv fyldt med problemer, har sat fokus på de mange udsatte unge, der lever i det danske samfund.

Socialforskningsinstituttet, SFI, konkluderede sidste år, at antallet af unge, der får svære psykiske problemer i overgangen til voksenlivet er stigende.

Flere glider ud af det etablerede system og ender i misbrug og hjemløshed.

03:06

VIDEO: Hos Det Blå Sted i Aarhus oplever de også mange unge, der ender på kanten af samfundet.

Luk video

I Aarhus er det også tilfældet. På Blå Kors ungecafe, Det Blå Sted, fortæller pædagog Lone Plovmand Zeidan, at de oplever at der hele tiden kommer nye til.

Trist rådmand

Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), er trist over antallet af hjemløse i byen.

- Det er jo rigtig trist, at det står til på den her måde. Det burde jo ikke være sådan i en by som Aarhus, at der er så mange hjemløse, siger Thomas Medom.

Læs også Jørns plejefamilie: Hvad med alle dem, der ikke har nogen

På trods af de mange hjemløse i byen, så mener rådmanden alligevel, at kommunen hjælper mange af de unge ud af problemerne.

- Vi gør jo rigtig meget, vi får hjulpet rigtig mange ud, der er jo rigtig mange fra det her miljø, som kommer i misbrugsbehandling, og som kommer i bolig. Men det er jo rigtigt, at nogle af de forklaringer, der er på spil, det er jo komplekse forklaringer, siger Thomas Medom.

01:11

I videoen her kan du få hele historien om 'Mors lille dreng' Jørn og se, hvor han er i dag.

Luk video

Rådmanden erkender dog, at der er et problem i perioden hvor de unge mennesker bliver myndige, og selv kan tage beslutninger, om hvorvidt de vil søge hjælp fra kommunen.

- Der er åbenlyst en problemstilling i forhold til overgangen, når man bliver 18 år, og man får mulighed for at sige nej til hjælp. Der skal vi helt klart være bedre. Det der med at have en kontaktperson, der følger en op over, er noget, som vi ser på lige nu. Vi skal se på, hvordan vi får nogle af fagfolkene og pædagogerne med ind og være med til at vælge tilbuddene. Det er også en af de ting vi arbejder på lige nu, så det ikke kun er fra skrivebordet, at man skal afgøre de her ting, siger Thomas Medom.