Svinger kosten selv

Ældre trænes op til at klare sig uden hjemmehjælp

21 ældre i Syddjurs har været på kursus i at klare sig selv i eget hjem. Og det har fået forbruget af timer i hjemmehjælpen til at falde markant.
Efter de 21 afsluttede træningsforløb er der konstateret et fald i fritvalgstimerne på 2681 timer/pr. år, oplyser Syddjurs Kommune. Det er kommunens opfattelse, at borgerne ved hjælp af kurserne er blevet selvhjulpne eller delvis selvhjulpne.
 
Det glæder den øverste politiske ansvarlige for ældreområdet, formand for udvalget for sundhed, ældre- og socialområdet, Ninna Thomsen:

-  Jeg er glad for, at vi indledningsvist kan se gode resultater af hjemmetræningen. Det er især glædeligt for de borgere, der nu oplever helt at kunne klare sig selv men også de borgere, der oplever at være blevet delvist mere selvhjulpne, skriver rådmanden i en pressemeddelelse.

 - Jeg glæder mig til at se resultaterne over tid, når alle hjemmehjælperne har været igennem uddannelsen i hjemmetræning. Hjemmetræningen gavner både borgerne, hjælperne og økonomien - en sand solstrålehistorie, skriver hun.
 
Flere end 400 hjemmehjælpere skal på kursus i den nye arbejdsform i maj og juni måned. Undervisningen vil have fokus på borgernes evne til at klare sig selv samt ældres fysiske formåen og bevægelighed. Desuden er der fokus på medarbejdernes motivation til at arbejde med kulturskiftet fra hjælper til træner, som kommunen formulerer det.
 
Syddjurs Kommune søsatte den 1. januar 2011 projektet "Syddjurs træner for en bedre fremtid" inden for hjemmeplejen. Projektet har fokus på at gøre borgerne, der modtager hjemmehjælp, selvhjulpne gennem træning, støtte og vejledning i eget hjem. Træningen foretages af borgerens faste personale efter instruktion fra to terapeuter i kommunen og har fokus på daglige gøremål som rengøring og personlig pleje, skriver Syddjurs Kommune.