Svin overvåges døgnet rundt

Teknik fra X-box og butikskontrol ind i svinestalden

Foto: Colourbox

Ingeniørhøjskolen i Århus sætter nu gang i et to-årigt projekt, der skal udvikle udstyr, som kan overvåge svin døgnet rundt, hvor de står og går. Udstyret skal registrere deres bevægelsesmønster og give landmanden besked, hvis en gris begynder at opføre sig anderledes.

Det er beregnet til de meget store svinebesætninger, hvor det kan være svært for landmanden at spotte syge svin, der typisk ændrer adfærd i forhold til normalt.

Systemet er bygget op omkring elektroniske øremærker (RFID) og 3D- kameraer, der kan overvåge dyrenes trivsel i staldene. Kameraerne er af typen Kinect, som er kendt fra Microsofts Xbox 360 spil, og øremærketeknologien er kendt fra elektronisk mærkning af tøj til tyverisikring i butikker.

- Vi vil overvåge de mange hundrede svin i en besætning ved hjælp af RFID-udstyr i kombination med et 3D-kamera og en computer, som vi programmerer til at genkende og følge det enkelte dyrs ædemønster, siger Torben Gregersen fra Ingeniørhøjskolen i Århus i en pressemeddelelse.

- Vi ved, at hvert svin har et individuelt ædemønster, og hvis det afviger fra dette mønster, er det et tegn på, at noget er galt, siger Torben Gregersen.

- Tanken er, at vi lagrer tidpunkt og varighed for svinenes indtagelse af foder i en database og opbygger en adfærdsprofil for det enkelte dyr i flokken. På den måde vil vi via for eksempel en sms kunne advare staldpersonalet om mistrivsel hos et dyr tidligere, end det er muligt for dem at opdage i dag gennem daglig inspektion, forklarer Torben Gregersen.

Ingeniørhøjskolen i Århus har netop etableret en teststald syd for Bremen i Tyskland i samarbejde med projektets øvrige partnere fra forskningsinstitutioner i Tyskland, Belgien og Italien.

Projektdeltagerne forventer, at en velafprøvet prototype på systemet er klar i 2013. Det udføres i EU-regi sammen med partnere i Tyskland, Belgien og Italien. Projektet er budgetteret til 4 mio. kr.