Studierejser koster kassen

Dyre studieture bekymrer politikerne

Foto: Flickr

Det er ikke længere gratis at tage en ungdomsuddannelse. På flere og flere skoler i Aarhus har egenbetaling i form af studierejser sneget sig ind.

Det betyder, at unge kan betale helt op til 28.000 kroner for at kunne tage hele deres uddannelse. Det koster en tur til Australien på studieretningen, Global Økonomi på Århus Købmandsskole.

- Vi tilbyder studieretningen for at give eleverne en oplevelse ud over det sædvanlige. Men det er mange penge, og jeg ville selv ryste i bukserne, hvis mine børn ville med på sådan en tur, siger Michael Jensen, uddannelsesleder på handelsgymnasiet, Århus Købmandsskole til JP Aarhus.

Han tilføjer, at det ikke er en mulighed at gennemføre studiet uden at tage med på rejsen.

Bekymrer politikere

En bred vifte af politikere ser med skepsis på tendensen, og de advarer mod at niveauet for studierejser kan udelukke nogen unge.

- Der skal være lige adgang til uddannelse, og det her forhindrer nogle i at få den uddannelse, som de gerne vil have, fordi de ikke har råd til at lægge så højt et beløb for en studierejse, siger Thomas Medom, SF?s politiske ordfører til JP Aarhus.

Også Venstres Henrik Vestergaard advarer mod for dyre rejser i studietiden:

- Det må simpelthen ikke ske, at nogen bliver udelukket fra at tage en bestemt uddannelse, fordi de ikke kan løfte det økonomisk. Så er buen strammet for hårdt, siger han.

Ifølge JP Aarhus tilbyder Århus Katedralskole fem ugers studietur til Singapore og Malaysia til 19.000 kroner, med Egaa Gymnasium kan man enten komme til Kina, USA eller Tanzania for 10.000 kroner og Risskov Gymnasium tilbyder studierejse til enten Washington eller London for 10.000 kroner.