Stresser ikke i vuggestuen

Har ikke højere stressniveau end hjemmebørn

Foto: Colourbox

Børn, der bliver passet i daginstitution, har ikke et højere stressniveau, end børn, der bliver passet i dagpleje eller hjemme. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, skriver dagbladet Politiken mandag.

Bag undersøgelsen, der bliver offentliggjort mandag, står Ole Henrik Hansen, der forsker i dagtilbud, og han er selv forundret.

- Jeg er meget overrasket over resultatet. Det er svært at forestille sig, at et barn ikke bliver stresset af at være i et støjende og udfordrende miljø, siger han til Politiken.

Resultatet af undersøgelsen, der er finansieret af fagforbundet FOA, hvor både pædagogmedhjælperne og dagplejerne er organiseret, bygger på hårprøver fra 703 børn fra 53 kommuner. Alle børn var mellem otte måneder og godt tre år og gik i daginstitution, dagpleje eller havde en hverdag hjemme. Forskerne har analyseret en lok hår på tre cm fra hvert barn for at kunne se det gennemsnitlige niveau af stresshormonet kortisol de sidste tre måneder, før håret blev klippet af.

Nogle børn skiller sig dog ud i undersøgelsen. Det er børn, der har skilsmisse, alvorlig sygdom og dødsfald inde på livet. Og så er det de mindste børn.

Se: En pædagog til for mange børn

- En forklaring på, at de mindste børn har et højt kortisolniveau, kan være, at børnene tilpasser sig institutionen efter lidt tid. Børn har en medfødt tilpasningsevne, der gør, at de kan overleve næsten alle miljøer, siger Ole Henrik Hansen til Politiken.

- I virkeligheden er det lidt uhyggeligt. For så vil de her børn kunne tilpasse sig hvad som helst for at overleve. Børn i koncentrationslejre blev jo også mennesker, siger Ole Henrik Hansen til Politiken.

Psykolog og professor Charlotte Ringsmose ved Institut for Uddannelse og Pædagogik er enig:

- Det er meget sandsynligt, at børnene tilpasser sig et vist stressniveau, og det derfor ikke slår ud. De lukker sig inde og lukker ting ude, hvis de bliver overbelastet. Det er ikke sundt for børn i den alder at tilpasse sig på den måde, fordi det hænger sammen med deres muligheder for at lære og udvikle sig, forklarer Charlotte Ringsmose til Politiken.

Formand for forældreforeningen Fola, Dorthe Boe Danbjørg, finder det positivt, hvis børn tilpasser sig, men skidt, hvis de tilpasser sig et miljø, som ikke er godt for dem.

- Stress er ikke det eneste, man skal se på. Jeg synes stadig, at normerings- og kvalitetsdiskussion er lige så vigtig nu. Men jeg er da glad for, at det tyder på, at vi som forældre trygt kan aflevere vores børn, siger Dorthe Boe Danbjørg til Politiken.

Kilde: Politiken