Straffen for digitale krænkelser skærpes: Kan koste tre år i fængsel

Ulovlig deling af nøgenbilleder skal straffes hårdere end hidtil, er alle Folketingets partier enige om

Alle folketingets partier er enige om at skærpe straffen for digitale krænkelser. Foto: Colourbox

Straffen for digitale krænkelser skærpes.

Digitale sexkrænkelser kan fra 15. april straffes med fængsel op til tre år. Det er en skærpelse med en tredjedel i forhold til i dag. Det oplyser Justitsministeriet.

Alle Folketingets partier er enige om skærpelsen.

Læs også Forsvarer: Deling af sexvideo kan højst udløse bøde

- Digitale sexkrænkelser er en grænseoverskridende og respektløs handling, der kan give ofret langvarige mén, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en pressemeddelelse.

Læs også Landsret ændrer betinget dom til bøde i sag om sexvideo

- Med en forhøjelse af straffen med en tredjedel for grovere digitale sexforbrydelser sætter vi en tyk streg under forbrydelsens alvor.

- Det vil forhåbentlig få flere til at tænke sig om, inden de uden hensyn til offeret deler nøgenbilleder eller -videoer, siger Pape.

Læs også Anklager vil have længere straf: Første sag om deling af sexvideo i landsretten

Fordobling af bødestraf

Lovforslaget indebærer også en fordobling af bødestraffen for blufærdighedskrænkelse. Herunder blotteri.

Foruden blotteri kommer det til at gælde for alle sager om blufærdighedskrænkelse, hvor der idømmes bødestraf.

Der er lagt op til, at blotteri i førstegangstilfælde som udgangspunkt straffes med en bøde på omkring 5.000 kroner.

Eller omkring 7.500 kroner, hvis der foreligger skærpende omstændigheder. Det kan være, hvis krænkelsen for eksempel er sket over for et barn.

01:41

VIDEO: I januar sigtede politiet omkring 90 unge fra Østjylland for deling af krænkende materiale. Den hårde straf overraskede eleverne på Gudenaadalens Efterskole i Ulstrup. Se hele indslaget her. Det er fra 15. januar 2018.

Luk video

Tørre Tal

For lidt over et år siden præsenterede regeringen sit udspil med en række initiativer i kampen mod digitale sexkrænkelser.

Af udspillet fremgik det, at 17 procent af drenge/mænd og 20 procent af piger/kvinder på 15-25 år har sendt eller postet et seksuelt billede eller video af sig selv.

10 procent af drenge/mænd og 4 procent af piger/kvinder på 15-25 år har sendt eller postet et seksuelt billede eller video af andre.

Læs også Kommuner opruster mod digitale sexkrænkelser

Desuden har 17 procent af drenge/mænd og 13 procent af piger/kvinder på 15-25 år oplevet, at andre har sendt eller postet et seksuelt billede eller video af dem.

53 procent af 15-30-årige har modtaget nøgenbilleder. Og 22 procent af 15-30-årige videresender gerne et nøgenbillede af en, de ikke kender.