Stjerner i 100 år

Ole Rømer Observatoriet gør klar til 100 års fødselsdag

00:36

1 af 2

På lørdag den 15. oktober fylder Ole Rømer Observatoriet i Højbjerg 100 år. 

I den anledning er observatoriet de seneste par uger blev shinet op med maling og renovering, så det på lørdag kan byde alle interesserede gæster indenfor. 

Århus byråd besluttede tilbage i 1909 at bygge observatoriet, og det indgik i beslutningen, at "Observatoriet stilles i undervisningens tjeneste". I dag - hundrede år senere - foregår der stadig undervisning i den nu fredede bygning. Mange astronomistuderende ved Aarhus Universitet får deres første erfaringer med observationel astronomi ved observatoriets teleskoper, foruden at forskere benytter de fine faciliteter.

På lørdag er det så muligt for alle at opleve det gamle observatorium. Fødselsdagsfesten starter allerede ved midnat imellem fredag og lørdag, hvor det er muligt at komme på besøg i observatoriets tårne.  Hvis det er stjerneklart, vil der være forevisninger med observatoriets kikkerter, til det bliver lyst.

Den officielle fødselsdagsfest start lørdag kl. 9, hvor alle er velkommen til at deltage.

Du kan se et indslag om Ole Rømer Observatoriet ved at klikke øverst på siden, og i TV2 | ØSTJYLLAND-programmet Guide, som sendes i torsdagens nyhedsudsendelse kl. 19.30.