Stigende vold mod ansatte

Aarhus Sporveje mærker tendensen

Voldelige konfrontationer med borgere er et voksende problem for en del af FOAs medlemmer, skriver Fagbladet FOA torsdag.  Mens der i 1993 var der 985 anmeldelser af vold mod offentlige ansatte, nåede tallet ifølge Danmarks Statistik op på 2.743 i 2011.

En af de arbejdspladser, der har mærket tendensen, er Aarhus Sporveje.

- Vi har en episode hver anden dag. Da jeg startede, var der højst en hver fjortende dag, og de var sjældent så slemme, fortæller arbejdsmiljørepræsentant Chris Oxholm.

Blandt FOA-medlemmerne hersker der tvivl om, hvor langt man må gå, når man kommer i konfrontation med en borger.

- Der er sket en forråelse, og der er mindre respekt for autoriteter. Det har skabt et stort behov for at vide, hvad man må, siger Chris Oxholm.

Ifølge FOA er der blandt faggrupper som buschauffører, P-vagter og rådhusbetjente er en usikkerhed om, hvordan man skal forholde sig, når der er øretæver i luften.

- Vores interne retningslinjer siger, at vi skal undgå magtanvendelse, og det kan vi som regel også. Men vi ser flere psykisk syge i gaderne, og én gang, hvor det går galt, er nok. Så er det rart at vide, hvad man må, siger Carsten Madsen, der er fællestillidsmand for P-vagterne på Frederiksberg.