Spareplan: Regionsråd indgår forlig

Region Midtjylland skal skære 699 millioner kroner af budget frem mod 2019. 540 af dem skal spares inden 2016

Regionsrådet i Region Midtjylland indgik mandag forlig om en spareplan, der skal skære 699 millioner kroner af regionens budget.

- Vi kan ikke skære så stor en del af budgettet, uden at det kan mærkes. Nogle borgere vil for eksempel få længere til den service, vi leverer, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

- Og vi bliver desværre fortsat nødt til at skulle nedlægge mange stillinger. En del vil kunne ske ved naturlig afgang, men vi kan desværre ikke undgå afskedigelser, uddyber regionsrådsformanden.

Se: Sådan rammer besparelserne

I det oprindelige udspil til spareplan blev det skønnet, at antallet af stillinger skulle formindskes med omkring 800 stillinger.

Det skøn er formindsket efter forliget, og regionsrådet regnet nu med, at der skal skæres 777 stillinger.

Det skyldes især, at de foreslåede ændringer på akutområdet i vid udstrækning ikke gennemføres.

Der er 120 forslag i spil til at blive sparet på, men især det administrative bagland, vil mærke besparelserne hårdt. Her lægges der op til at spare 17 procent.

Se: Ovartaci reddet - lidt endnu

- På det administrative punkt er der gået ind til benet og faktisk også skåret i benet, siger Bent Hansen.

- Vi ser rigtig meget på de ikke kliniske funktioner, hvor det ikke berører patienterne. Det gør vi ved at samle for eksempel laboratorier, så de bliver mere effektive.

Årsagen til spareplanen skal ifølge regionsrådsformanden findes i stigende medicinpriser og dyrere behandlinger.

Region Midtjylland mangler dog at finde punkter, hvor der kan spares 28 millioner kroner i 2016 og 20 millioner kroner i både 2017 og 2018.

Beskæringen skal ske frem til 2019, og med undtagelse af Enhedslisten står samtlige partier bag forliget. Men allerede inden næste år skal der spares 540 millioner kroner.

Du kan læse hele spareplanen her.