Spareøvelse på HIV-gangen

Kontroller skal ikke altid foretages af læger

Genrefoto.

HIV-patienter udsættes for spareforsøg på Skejby Sygehus. Nu er det ikke længere en læge, der skal foretage alle kontroller.

Hver anden gang en HIV-patient kommer til kontrol på Universitetshospitalet i Skejby, vil vedkommende blive mødt af en læge og næste gang en sygeplejerske. Der er nemlig tale om et angiveligt fornuftigt spareforsøg, som sagtens kan udbreddes andre steder i sundhedssektoren.

- Det tror jeg bestemt, det kan. Der er jo ingen tvivl om, at der kommer et økonomisk pres på hele sundhedsvæsenet de næste mange år. Der handler det i simpelthed om at finde ud af, hvem der er bedst til at løse en opgave. Hvordan får vi fordelt resourcerne mest optimalt til den billigste pris og den højeste kvalitet, siger professor og ledende overlæge, Lars Østergaard, til P4 Østjylland.

Selvom et spareforsøg kan lyde negativt, så mener overlægen ikke, at der er nogen grund til at bekymre sig på patienternes vegne.

-  Vi har på forhånd fundet ud af, hvad der absolut skal en læge til. Det er for eksempel til at give den rigtige medicin. En lang række opgaver, som lægen måske før har taget sig af, kan en sygeplejerske fint klare, siger han til P4 Østjylland.

Der kommer i øvrigt flere HIV-patienter til hvert år - faktisk hele otte procent flere.