Søges: Mennesker der mangler luft

En forsker fra Århus Sygehus er på jagt efter KOL-patienter, der skal indgå i et forsøg med magnesium.

Genrefoto.

Et simpelt kosttilskud som magnesium kan vise sig at være guld værd for folk med svær KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) eller astma. Deres livskvalitet er stærkt forringet, og mange magter ikke at gå på trapper, orker ikke at gå ud og handle eller lege med børnebørnene.

Derfor er læge, ph.d. studerende Mette K B Dolberg fra Lungemedicinsk Forskningsafdeling på Århus Sygehus gået på jagt efter patienter, der får tilbudt magnesiumtabletter dagligt i tre måneder.

- KOL er en sygdom, der kommer snigende ind på folk. Det er en invaliderende lungesygdom, og jeg håber med min forskning at kunne vise, at et dagligt magnesiumtilskud vil give patienterne en bedre livskvalitet, så de kan gøre dagligdags ting som at lave mad, købe ind eller gå en tur i skoven, siger Mette K B Dolberg i en pressemeddelelse.

Tidligere undersøgelser har vist, at magnesium er effektivt mod akut, svær astma. Kun få har dog forsket i, hvilken effekt daglig magnesiumbehandling har.

- Magnesium kan få muskelcellerne i luftvejene til at slappe af og kan hæmme udskillelsen af stoffer, der er årsag til hævelse og slimproduktion i luftvejene. Man ved også, at et højt magnesium-indtag via kosten er forbundet med bedre lungefunktion og mindre luftvejsirritation, fortæller Mette K B Dolberg.

Hun vil udover test af patienter foretage en kritisk gennemgang af den eksisterende dokumentation.