Smittet i Danmark

En af de danskere, der er ramt af den frygtede tarmbakterie VTEC, har ikke været i Tyskland

Århus Universitetshospital har fået travlt med at dyrke afføringsprøver for at screene for colibakterien VTEC.

Det ser nu ud til, at den farlige tarmbakterie VTEC, som hærger syd for grænsen, også har ramt en dansker, der ikke har været i Tyskland.

Det fortæller Lars Østergaard, professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, hvor manden er indlagt.

Indtil videre har alle sygdomstilfælde ellers været konstateret blandt personer, der har været over grænsen til Tyskland, hvor sygdommen har ramt over 1000 mennesker.

Men Lars Østergaard understreger, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng med det tyske udbrud.

- Der er normalt omkring 50 danskere om året, der bliver ramt af VTEC. Derfor er der ikke med sikkerhed en sammenhæng med det tyske udbrud. Det er vi ved at undersøge, siger han.

Lægerne på Aarhus Universitetshospital har fire patienter, der er konstateret smittet. Derudover har de mistanke om, at yderligere 17 i Region Midtjylland er smittet med den farlige tarmbakterie.

- De otte er indlagt, mens vi holder de ni andre i "kort snor". Det betyder, at de kommer til kontrol hver anden dag. Vi regner med, at vi får svar på nogle af prøverne i dag, siger Lars Østergaard.

Syv af de patienter, som er under mistanke, har ikke været i Tyskland i forbindelse med udbruddet.

Ingen af patienterne i Aarhus er i livsfare, og de alle er i bedring.

I Tyskland er 10 mennesker døde af sygdommen, alle fra Nordtyskland. Dertil kommer, at mange er indlagt i kritisk tilstand på de tyske sygehuse.

Tyske myndigheder har mistanke om flere end 1200 tilfælde af sygdommen. I Hamburg alene er flere end 400 mennesker mistænkt for at være smittet med den sjældne bakterie.