To små børn tilbageholdt i Somalia i halvandet år

Byretten i Århus afviste at behandle en sag om to børn, der sidste år ikke kom hjem efter en genopdragelsesferie i Somalia.

Der var tilsyneladende tale om en fejl, da byretten i Århus afviste at behandle en sag om en 6-årig pige og hendes 8-årige storebror, der sidste år ikke kom hjem efter en genopdragelsesferie i Somalia.

P4 Østjylland har set nærmere på afvisningen af sagen, og det viser sig, at retten ikke har taget stilling til, om børnene ulovligt tilbageholdes. Og det er en fejl ifølge kontorchef i Familiestyrelsen Malene Vestergaard.

- En bortførelse er dels, når man bringer et barn ud af landet uden den anden forældres samtykke, men det er også det, at man tilbageholder barnet mod den anden forældres protest.

De to børn blev i januar sidste år sendt på genopdragelse i Somalia af deres far, hvilket moren havde accepteret. Men faren til børnene kom tilbage efter få måneder - uden de to børn.

Moren har meldt faren til Østjyllands Politi for at have bortført børnene og hun har bedt retten om at få den fulde forældremyndighed over børnene.

Men Byretten i Århus har afvist sagen med begrundelsen, at børnene ikke bor i Danmark, og at de ikke er blevet ført ud af landet ulovligt.

Og det er problematisk siger Malene Vestergaard.

- Hvis begge forældre var enige om, at det her kun skulle være et midlertidigt ophold i udlandet, så kan de danske myndigheder agere.

Dommer ved Retten i Århus Michael Lynge Jensen siger til P4 Østjylland, at han ikke vil udelukke, at han har begået en fejl, og at moren kan anke dommen til Landsretten.

Ifølge Leif Randeris fra Indvandrerrådgivningen i Århus, som har hjulpet moren siden sagens start, er kvinden netop blevet presset til, at trække en anke til Landsretten tilbage. Han mener, at det danske samfund har svigtet moren og de to børn.

- Man har fejlet totalt. Der er ingen opbakning til en mor som har fået bortført sine børn og ikke set dem i halvandet år. Det er totalt grotesk.